Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mist in de boomgaard als verkoeling

Een fijne waternevel tussen de rijen fruitbomen verlaagt de temperatuur in de boomgaard en voorkomt hittestress en zonnebrand op hardfruit. TS Group uit Buren, eigendom van Dennis van Ingen, voert samen met Fruitconsult een proef uit op de proeftuin Randwijk.
Dennis van Ingen werkt al met het systeem op zachtfruit in Noord-Italië, waar de fruitteelt sterk lijdt onder heftige zonneschijn. Op Randwijk gaat de proef zeker twee tot drie jaar duren.

Zijn bedrijf levert ook veetelers dergelijke installaties, die dan warme stallen koelen. "Ik dacht: dat moet ook buiten kunnen. Je brengt met heel fijne spuitmondjes op gezette tijden die mist in de boomgaard. Niet de hele tijd en het is ook geen vervanging voor de druppelinstallatie. Maar de vallende druppels verdampen, en dat heeft een koelend effect, ik denk ergens tussen de zes en twaalf graden. Je hebt dan veel minder water nodig, water dat schaars gaat worden en op sommige plekken bij hitte al verboden wordt. Ik heb behoorlijk veel partijen gesproken, totdat Fruitconsult met ons in gesprek wilde. In de fruitsector zijn wij niet erg bekend en dat heeft meegespeeld. Ook de Waterschappen (Rivierenland en Stichtse Rijnlanden) en Fruitpact steunen ons." De verneveling hoeft niet constant aan te staan. "Je kunt bijvoorbeeld de avondtemperatuur snel omlaag brengen, de druppels verdampen en geven verkoeling. De boom herstelt zo ook sneller van een warme dag."

Maar nu hij eenmaal in de sector werkt, ziet hij mogelijkheden. "Wat mij opvalt, is dat het verdienmodel in de fruitsector nogal ouderwets is. Een teler krijgt één keer per jaar geld, niemand heeft eraan gedacht in de tussenliggende periode ook omzet te genereren. Telers hebben grote arealen land. Maar er staat niets anders dan bomen op. Wij plaatsen elders ook zogeheten weersafhankelijke overkappingen, waarbij zonnepanelen stroom opwekken, maar ook kunnen kantelen om voldoende licht op de vruchten te laten vallen. Het mag eronder niet te donker zijn. Hagelt het of is er te veel zon, dan kunnen die panelen dicht ter bescherming."

Tegelijkertijd ziet hij nieuwe kansen voor fruittelers. "Met zonnepanelen kun je accu's laden, die je dan naar de bedrijven rijdt om de koeling te laten draaien. Zo hebben ze gratis stroom. Ik denk dat je als sector andere verdiensten moet zoeken, of de kosten moeten drastisch omlaag in de fruitteelt. Dit kantelend systeem willen we best testen op een bedrijf, de techniek bestaat al. Telers moeten gaan geloven in oplossingen die niet in hun vertrouwde patroon vallen, willen ze blijven bestaan."

Bron: Fruitpact

Publicatiedatum: