Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart Blom, Fruitpartners Blom blikt terug op vlotte kersenafzet

"Met nieuwe soorten kunnen we bijna drie maanden Hollandse kersen leveren"

Tholen - Bij FruitPartners Blom in Deil is de kersenoogst gebeurd. "De afzet is dit jaar erg goed verlopen. Op de bomen na die uitgevallen zijn vanwege de wateroverlast, is het een goed seizoen geweest. De kersen hadden iets harder mogen zijn, maar per saldo is de uitval meegevallen. Al bij de Kordia's hadden we een goede kwaliteiten die heeft zich bij de latere rassen goed standgehouden", vertelt Aart Blom.

De verkoop van de Hollandse kersen is een nationale aangelegenheid. "De supermarkten die zich ervoor inspannen kunnen zich met kersen goed onderscheiden en dat hebben we dit jaar ook weer gezien, want de verkoop is echt goed geweest. Wat zeker meegespeeld heeft, is dat we dit jaar weinig concurrentie hadden van de Belgische kersen, waarvan de schade aanzienlijk was. Nu is de kostprijs van de Hollandse kersen ook wel een stuk hoger geworden. Kwam je vroeger met 4 tot 4,50 euro per kilo nog wel uit, die tijden zijn voorbij en tegenwoordig moet je minimaal 6 euro beuren. Gelukkig is dat dit jaar wel gelukt."

Sommige kersentelers bieden nu het late nieuwe ras Final aan. Aart heeft de resultaten hiervan in eerste instantie afgewacht, maar gaat nu ook een aantal hectare ervan aanplanten. "Het grote voordeel is dat we hiermee het seizoen tien dagen tot twee weken kunnen verlengen. In een laat jaar heb je daarmee toch snel tot de derde week van augustus kersen. Gecombineerd met de vroege Sweet-soorten komen we zo steeds dichterbij een gedroomde seizoensduur van zo'n drie maanden."

Met Streeckerij de Betuwe wil Aart graag een belevenis creëren rond het Hollandse fruit. "Dit jaar hebben we het park uitgebreid met een speeltuintje en binnenlocatie, maar de grootste trekker blijft dat mensen hun eigen fruit kunnen plukken. Uiteindelijk willen we jaarrond open gaan, al zal dat misschien niet alle dagen van de week zijn. Zo kijken we naar de mogelijkheden om een ijsbaan aan te leggen om zo ook in de winter een streekbeleving te zien te creëren. Zover zijn we nog niet, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd!"

Voor meer informatie:
Fruit Partners Blom
Hooiweg 16
4158 LE Deil
Tel: 0345-651311
[email protected]
www.fruitpartnersblom.nl