De appelteelt in Polen breidt zich niet uit. Volgens Paweł Puncewicz, bestuurslid van de Poolse appelexporteur Appolonia, worden delen van sommige appelboomgaarden vervangen door zachtfruit of kersen: "Op dit moment lijkt het areaal appelen licht af te nemen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat sommige delen van de boomgaarden worden vervangen voor de teelt van ander fruit, zoals blauwe bessen, kersen en frambozen. We zien ook dat de peer steeds populairder wordt in de boomgaarden van onze telers, als nieuw fruit dat wordt aangeplant. Wat appelsoorten betreft, zien we dat Gala Royal de variëteit is die onze telers het meest aanplanten."
Puncewicz benadrukt dat de stijging van de Poolse appelprijs geen luxe is, maar een noodzakelijke aanpassing door de aanzienlijke stijging van de inputkosten. "De prijsstijgingen van Poolse appelen zijn te wijten aan verschillende factoren, waarvan de meeste voortkomen uit de stijgende teeltkosten, zoals de verhoging van de minimumlonen. Deze verhoging is niet alleen opgelegd door de overheid, maar wordt ook veroorzaakt door een tekort aan voldoende arbeidskrachten. Daarnaast zijn er hogere kosten voor energie, verzekeringen, transport en kunstmest. Bovendien komen er investeringen bij voor de aanleg van plantages, zoals betonnen palen, irrigatie, netten, enzovoort. Door deze stijgingen in kosten zijn ook de appelprijzen gestegen."
Een andere uitdaging op het gebied van extra kosten zijn de EU-regels waaraan Poolse appeltelers moeten voldoen, legt Puncewicz uit: "De nieuwe EU-regelgeving helpt telers niet om goedkoper fruit te telen. Het is moeilijk om te concurreren met landen buiten de Europese Unie, wanneer zij lagere energierekeningen hebben, minder milieueisen stellen en er meer goedkopere gewasbeschermingsmiddelen zijn goedgekeurd."
Met het oog op het komende seizoen wil Puncewicz de volumes die in koelhuizen worden opgeslagen tot een minimum beperken om te besparen op de energiekosten. "Onze strategie is om zoveel mogelijk fruit te verpakken aan het begin van het seizoen en de appels meteen na de oogst te verkopen. Natuurlijk moeten we sommige appels opslaan om jaarrond aan onze klanten te kunnen leveren, maar voor veel appelen is het eigenlijk beter om ze sneller te verkopen. De opslag in ULO-kamers zorgt alleen maar voor extra kosten en deze kosten worden nauwelijks terugverdiend, omdat we deze extra kosten niet terugzien in de verkoopprijs."
Onder andere door de EU-regelgeving wordt niet verwacht dat de teelt van appelen in Polen op korte termijn zal toenemen. "Ik denk dat er momenteel minder hectaren worden aangeplant in Polen. De lage winstgevendheid in de appelhandel ontmoedigt jonge mensen om in de teelt te blijven en zij zoeken naar beter betaalde banen in andere sectoren. In onze regio zien we ook een toename van utiliteitsbouw, waarvoor eveneens grond nodig is. Als Europa doorgaat met het invoeren van nieuwe wetten voor telers, wat leidt tot andere onvoorziene en hoge kosten, zal de teelt van appelen niet snel stijgen," besluit Puncewicz.
Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930
[email protected]
www.appolonia.pl