Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Azud (Spanje)

Hogere opbrengsten en betere kwaliteit avocado's met minder watertoevoer

De vraag naar avocado's blijft wereldwijd hoog. In de teelt is efficiënt irrigatiebeheer echter een grote uitdaging. Experts van het Spaanse Azud benadrukken het belang van een nauwkeurig en gecontroleerd irrigatiesysteem om de gezondheid en de productiviteit van de gewassen te behouden.

De avocadoboom heeft zachte, goed beluchte bodems nodig die rijk zijn aan organisch materiaal. Het is een gewas met wortels die niet echt diep gaan. De meest effectieve absorptiezone bevindt zich in de eerste 20-30 cm net onder de bodemoppervlakte. Het gewas is bovendien zeer gevoelig voor waterstress, maar ook voor overtollig vocht in de bodem.

"De plant heeft een constante, maar zorgvuldig beheerde irrigatie nodig", zegt Raúl Nuévalos, agronoom en salesmanager voor Centraal-Amerika. "Watertekort kan de groei en productiviteit negatief beïnvloeden, terwijl te veel water kan leiden tot wortelrot."

Het meest aanbevolen irrigatiesysteem voor dit gewas is druppelirrigatie, omdat het vochtgerelateerde ziekten voorkomt, de toepassing van fertigatie bevordert en uniformiteit van het gewas garandeert.

"Azud ontwikkelt geavanceerde druppelirrigatiesystemen die een nauwkeurige watergift rechtstreeks naar de wortelzone van de planten mogelijk maken. Onze technologie zorgt ervoor dat elke plant de juiste hoeveelheid water krijgt, waardoor verspilling tot een minimum wordt beperkt", aldus Nuévalos. "Deze technologie verbetert niet alleen de waterefficiëntie, maar draagt ook bij aan de ecologische duurzaamheid van het gewas."

"Omdat de plant erg gevoelig is voor het zoutgehalte in het water, maakt het druppelirrigatiesysteem ook een betere controle van de elektrische geleidbaarheid (EC) mogelijk. In veel ziltige teeltgebieden worden compacte ontziltingsinstallaties voor het irrigatiewater geïnstalleerd, gebaseerd op het principe van omgekeerde osmose."

Het gebruik van bodemsondes en digitale beheersystemen is essentieel om de waterbehoeften van het gewas in realtime aan te passen. "We implementeren systemen die continu de bodem- en weersomstandigheden monitoren, waardoor de hoeveelheid water die wordt toegediend automatisch wordt aangepast", zegt de expert.

Naast technologie benadrukt Nuévalos het belang van continue training en technische ondersteuning voor telers. "Bij Azud bieden we training en persoonlijk advies, zodat telers deze technologieën effectief kunnen implementeren."

Implementatie in Portugal
In Portugal slaagde een grote avocadoteler erin zijn opbrengst te verhogen en water en energie te besparen. "De experts van Azud adviseerden de installatie van een druppelirrigatiesysteem met Azud Premier PC AS zelfcompenserende, anti-zuig druppelirrigatiebuizen en het Azud Helix Automatic zelfreinigende schijvenfiltersysteem. Dit filtersysteem is essentieel gebleken voor de bescherming van het irrigatiesysteem van het teeltbedrijf en heeft de productiviteit aanzienlijk verbeterd."

"Goed irrigatiebeheer verlaagt de bedrijfskosten"
Efficiënte irrigatie verbetert niet alleen de productiviteit van de avocadoteelt, maar heeft ook economische en milieuvoordelen. "Goed irrigatiebeheer verlaagt de operationele kosten en verhoogt de duurzaamheid van de teelt", zegt Raúl Nuévalos.

"Deze strategieën vertegenwoordigen de toekomst van de moderne teelt, waar efficiëntie en duurzaamheid de sleutel zijn om de wereldwijde uitdagingen van de voedselproductie aan te gaan."

Voor meer informatie:
Azud
Pol. Ind Oeste Av. De Las Américas
30820 Alcantarilla (Murcia) – Spanje
Tel: +34 968 80 84 02
[email protected]
https://azud.com