Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zouk introduceert haar zomerappel ZIOLA

"De open dagen hebben laten zien dat er interesse is in een nieuwe lokale zomerappel"

Tholen - Eind juli heeft het fruitveredelingsbedrijf Zouk haar nieuwe zomerappel ZIOLA® gepresenteerd. Belgische retail en handel konden in de laatste week van juli een kijkje komen nemen naar de percelen van het bedrijf en het nieuwe zomerras proeven voor de eerste commerciële pluk. "In de onderzoeken was de Ziola zeer positief opgevallen, maar we wilden ook kijken of er interesse voor was vanuit de markt. Dat bleek wel degelijk", zo vertelt Vincent Nicolai van het familiebedrijf uit het Vlaamse Sint-Truiden.

Zouk, een zusteronderneming van Boomkwekerij Johan Nicolai dat al 40 jaar lang appel- en perenbomen produceert voor de Europese markt en daarbuiten, is de onderneming waarin de familie Johan Nicolai specifiek inzet op innovatie door de veredeling van appelen en peren. "Zo zijn we altijd op zoek naar nieuwe variëteiten die een toevoeging kunnen zijn op het bestaande spectrum aan hardfruit. In de onderzoeken viel de Ziola al vrij snel op. De appel is een enorme vroege variëteit, die door de kruising van twee variëteiten een resistentie geërfd heeft tegen schurft. Echter, wat misschien nog wel het meeste opviel was dat de Ziola onder zeer extreme omstandigheden altijd goed kleurde en bovendien weinig tot geen last had van zonnebrand."

"We startten de onderzoeksperiode in België", zo vervolgt Vincent. "Hier hebben we de afgelopen jaren zomers gehad met soms wel 10 dagen lang meer dan 30 graden. Desalniettemin bleef de productie in deze periodes optimaal. In een volgend stadium hebben we dan een aantal proefbomen gekweekt en stuurden deze naar sites die variëren van het noorden van Noorwegen tot het zuiden van Spanje en Italië. Toen bleek vervolgens dat hij in alle klimaten goed bleef kleuren. Dat hadden we eigenlijk nog nooit echt gezien, waardoor het voor ons een hele interessante appel werd."

Is er een markt?
Zouk besloot daarop om in juni 2023, in een joint venture met de familie Bangels, twee hectare van de Ziola aan te planten, waar dit jaar dus de eerste commerciële pluk kon worden gerealiseerd. "Ook daar waren we eigenlijk positief door verrast", lacht Vincent. "Dit jaar verwachten we een oogst van zo'n 9 ton. Het zijn nog relatief kleine volumes, maar in een eerste jaar 4,5 ton per hectare kunnen oogsten, is zeker niet slecht. "

En dus was de volgende stap voor het familiebedrijf om te kijken of er interesse was vanuit de sector. "Je komt op een punt dat alle onderzoeksresultaten positief zijn, maar is er ook een markt voor een nieuwe zomerappel. Een appel die midden in de zomer komt, net na het einde van de kersenoogst. Telers willen vakantie en handelaren willen ook wel eens over op andere producten. Dan kan het nog zo'n goede appel zijn, maar gaat iemand er ook mee aan de slag? Om dit te bekijken hebben we dus zo'n twee weken terug een aantal dagen georganiseerd, waarbij men met eigen ogen op ons perceel kon komen kijken."

Stappen maken
"Dat waren zeer interessante dagen, want we hebben veel partijen mogen ontvangen", stelt Vincent. "En eigenlijk was alle respons die we kregen uitermate positief. De specificaties vielen in de smaak en daarnaast bleek het tijdstip van deze vroege appel voor velen ook ideaal. De oogst valt namelijk in een periode waarin de Ziola perfect de importappel kan vervangen. Bovendien heb je effectief 4 à 5 weken waarin de appel vermarkt kan worden. Uiteindelijk is concurreren moeilijk als de eerste lokale variëteiten weer op de markt komen, maar in het zomertijdsbestek van een vijftal weken verwachten we dat er wel degelijk ruimte in het schap is voor een mooie, smaakvolle appel, die ook nog eens lokaal geteeld wordt."

"Het overgrote deel van de partijen bleek er dan ook een mooie toekomst in te zien, waardoor ik verwacht dat we snel stappen kunnen maken. Deze oogst gaat nog voornamelijk naar de detailhandel, maar in het najaar zullen er in België en het buitenland nog eens een tiental hectare geplant worden. Het is nog niet grootschalig, maar vanwege de interesse verwachten we dan volgend jaar wel in de retail te kunnen liggen. De open dagen waren een mooie eerste stap en nu willen we langzaam maar zeker gaan kijken waar de toekomst van Ziola ligt. Aangezien het een vrij ras is, kunnen geïnteresseerde telers ermee aan de slag gaan. Voor het komende en volgende najaar zijn er namelijk voldoende planten beschikbaar. Daar bieden wij graag de helpende hand in", besluit Vincent.

Voor meer informatie:
Vincent Nicolai
Zouk
Lichtenberglaan 2050
3800 Sint-Truiden, België
Tel.: +32 11 70 20 00
[email protected]
www.nicolai.be