Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Citrusexport uit Citrusdal weer op gang, maar met veel uitdagingen"

De export van citrus komt weer op gang vanuit Citrusdal, een van de belangrijkste teeltgebieden in Zuid-Afrika dat was afgesneden door de recente overstromingen in de provincie West-Kaap. Telers, exporteurs en verpakkingsbedrijven in het gebied melden dat, hoewel de export weer op gang komt, er nog veel uitdagingen zijn.

De overstromingen kwamen op het hoogtepunt van het exportseizoen voor citrus en veroorzaakten bijna twee weken vertraging bij het oogsten en verpakken in juli. De medewerking en veerkracht van de lokale gemeenschap hebben echter gezegevierd, en het citrus gaat nu sneller naar de haven van Kaapstad en de verstoring van de export is tot een minimum beperkt, aldus de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA).

De schade aan de hoofdweg naar de stad is nog niet hersteld. Provinciale overheidsinstanties hebben de schade beoordeeld en de overstroming in de Westkaap is officieel geclassificeerd als ramp. De citrussector hoopt dat hierdoor snel fondsen en de broodnodige hulp beschikbaar komen om de weginfrastructuur weer op te bouwen. De lokale citrussector heeft na de ramp van vorig jaar ontwerpen en plannen gemaakt en hoopt dat er een permanente oplossing kan worden gevonden.

De enige alternatieve brug die de geïsoleerde vallei nu met elkaar verbindt, ligt ten noorden van de stad op het teeltbedrijf van Mouton Citrus. Hier hebben ze meer dan een week gewacht tot de overstromingen voorbij waren zodat ze over deze laagwaterbrug konden. Lokale citrustelers gebruiken nu deze brug en een route van geïdentificeerde veilige wegen om citrus uit de vallei te vervoeren. "Elk seizoen moeten er ongeveer 20 miljoen kartons van 15 kg citrus van de vallei naar de haven worden vervoerd. Op dit moment is de sinaasappeloogst op zijn hoogtepunt, met internationale markten die wachten op onze Navels en Valencia's en we kunnen ze niet laten wachten," legt Boet Mouton, directeur van Mouton Citrus, uit. Hij benadrukte dat, hoewel de ramp de gemeenschap heeft getroffen, de verstoring van de export tijdelijk zou zijn.

Gerrit van der Merwe, citrusteler en voorzitter van de CGA: "Het was zo'n opluchting om alles weer op gang te krijgen. In tijden van crisis komen we samen. Helaas is dit onze tweede overstromingscrisis binnen een jaar, maar in zekere zin heeft het ons ook voorbereid op de problemen waar we mee te maken hebben."

Telers en exporteurs in het gebied hebben hard gewerkt om de achterstand volledig weg te werken. Van der Merwe bleef zich uitspreken, terwijl de stad was afgesneden en zei dat de citrusteeltbedrijven de levensader van de gemeenschap zijn. De citrussector is goed voor iets meer dan 90% van de economie van Citrusdal.

"Het was verschrikkelijk dat de hele vallei stil kwam te liggen. Er waren dagen dat niemand kon werken. Nu is alles in beweging. Het is verbazingwekkend hoe mensen inspringen en echt aan de slag gaan. De onmiddellijke prioriteit is het inhalen van de teelt, verpakking en verzending, maar er werden al plannen voorgesteld over hoe de vallei zich in de toekomst kan beschermen tegen soortgelijke overstromingen en extreme weersomstandigheden. Er kan echt veel worden gedaan, van baggeren tot oeverstabilisatie en ook het creëren van vegetatiebedekking," merkt Van der Merwe op.

Een grote verpakker en exporteur van citrus in Citrusdal merkte op: "Ja, we zijn weer aan het verpakken. Maar er zijn nog veel uitdagingen. De weg is nog niet gemaakt en de alternatieve route werkt. Maar we moeten nog zoveel plannen maken om het citrus naar buiten te krijgen."

Citrusdal staat bekend om zijn citrus van hoge kwaliteit en ligt op 170 km van de haven van Kaapstad. De vallei exporteert voornamelijk naar markten in de VS als onderdeel van het citruszomerseizoen en naar Europa. De zware stormen zijn voorbij en nu werkt de haven van Kaapstad weer, waardoor er meer schepen kunnen varen, wat cruciaal is om het citrus op tijd op de markt te krijgen.

Voor meer informatie:
Gerrit van der Merwe Jr.
ALG Estates
Tel: +27 22 921 3439
www.algestates.com

Justin Chadwick
Citrus Growers Association of Southern Africa (CGA)
[email protected]

Publicatiedatum: