Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nedersaksen:

"We moesten een deel van de blauwe bessen ongeplukt laten op de natte heide"

Door het weer is de "oogstpiek", de hoogste dagopbrengst van lokale blauwe bessen, al voorbij. Op de velden van teeltbedrijf Thiermann in Nedersaksen worden blauwe bessen niet alleen op de traditionele manier geplukt, maar ook machinaal geoogst. Naast de bijna 1.000 oogstmedewerkers die tijdens het seizoen in dienst zijn, zijn er ook twaalf oogstmachines, de zogenaamde "bessenrooiers". Volgens teeltmanager Leon Meier zullen mens en machine dit jaar zeven tot acht ton blauwe bessen per hectare oogsten. Met een areaal van 400 hectare is dat ongeveer 3.200 ton. Na de oogst worden de blauwe bessen gesorteerd, opgeslagen op een koele plek, verpakt en vervolgens naar de boerderijwinkel gebracht voor directe verkoop of verkocht aan retailers, legt Meier uit.

Terwijl het weer in 2021 en 2022 nog sterk werd gekenmerkt door droogte, was het vorig jaar en dit jaar nat. "We hebben te kampen met extreme vochtigheid", meldt Meier. Dit leidde tot problemen met de berijdbaarheid van de velden. Oogstmachines konden en kunnen soms niet rijden, vooral op de natte heidegebieden. "We konden de bessen daar alleen met de hand oogsten en moesten ze soms ongeplukt laten," onthult de productiemanager. De onweersbuien met hagel zorgden ook voor mislukte oogsten. "Veel bessen waren gekneusd of helemaal gebarsten en daardoor niet meer verkoopbaar. Gemiddeld halen we echter dezelfde opbrengsten als in voorgaande jaren."

Voor meer informatie:
Thiermann GmbH & Co. KG
Scharringhausen 23
D-27245 Kirchdorf (Niedersachsen), Duitsland
Tel: +49 (0)42 793 200
[email protected]
www.thiermannspargel.de

Publicatiedatum: