Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Morren, Fruitbedrijf Morren:

"Toch 30 procent minder Sissired door neerslag en hagel in het voorjaar"

Tholen - Na een hectisch voorjaar betekent de maand augustus traditiegetrouw de start van een nieuw Belgisch hardfruitseizoen. Op de Conference is het nog even wachten, maar op het fruitbedrijf van Bert Morren en zijn vrouw Joke is de pluk van de zomerappel Sissired inmiddels in volle gang. "De verkoop zal ook dit jaar weer geen probleem zijn, maar door de vele neerslag verwachten we zo'n 30 procent minder Sissired te kunnen plukken", zo vertelt Bert van Fruitbedrijf Morren.


©www.straffestreek.be

Het bedrijf, gelegen in het Vlaamse Kortenaken, is met name gespecialiseerd in de teelt van peren, maar in de zomer ligt de focus dus een aantal weken op de Sissired appel. "Sinds begin deze week zijn we gestart met de pluk", legt de teler uit. "Echter zien we toch wel veel schade in het onderste gedeelte van de bomen door de vele neerslag die we hebben gehad. Daarnaast was er natuurlijk ook wat vroege hagel geweest, wat er deels uitgegroeid is, maar je nog altijd wel iets van terugziet. Helaas is er daardoor nog wel wat meer uitval dan we hadden gehoopt."

Met de start van de pluk verwacht Bert dat de appelen vanaf eind deze week, begin volgende week beschikbaar zullen zijn. "Over de kwaliteit hebben we niets te klagen. De kleuring is top en de smaak is ook goed. Aan verkoopzijde verwachten we dan ook vrijwel geen problemen", zo gaat Bert verder, die zijn appelen vermarkt via BelOrta. "In de appelen denk ik wel dat we een beter seizoen tegemoet gaan dan vorig jaar. Daar lijkt de markt redelijk schoon te zijn, maar je moet ze wel hebben natuurlijk. Dat valt ietwat tegen, maar het is wat het is."

In de Conference verwacht de teler een wat uitdagendere start van het seizoen richting de verkoop. "Er is natuurlijk wel wat overgebleven van vorig seizoen. Dat kan nog wel een probleem geven aan het begin van die pluk als mensen nog oude peren willen verkopen. Aan de andere kant denk ik dat de meesten toch wel het verschil zullen zien tussen oude en nieuwe oogst. Dat verschilt natuurlijk enorm in kwaliteit, dus we zullen het zien. Het is mooi dat we weer met een nieuw seizoen kunnen starten. In de Conference verwachten we rond 22 augustus te kunnen gaan plukken. De maat is er. Omdat er wat minder stuks aan de bomen hangen, hebben ze goed kunnen groeien. De prijzen zullen ook wel redelijk liggen, maar of de kilo's er ook gaan zijn, zullen we moeten afwachten."

Voor meer informatie:
Bert en Joke Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken, België
Tel.: +32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be