Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïense appelexport in de lift

Oekraïense appelexporteurs zijn inmiddels gewend aan het overwinnen van grote uitdagingen, vooral op logistiek gebied, zegt Volodymyr Gurzhiy van de Oekraïense exporteur USPA Fruit. "Het afgelopen seizoen was zoals verwacht moeilijk, maar veel problemen die vroeger als onoverkomelijk werden beschouwd, zijn nu gewoon dagelijkse realiteit voor Oekraïense telers en exporteurs. Als mij in 2021 was gevraagd of een bedrijf bestand zou zijn tegen uitdagingen zoals het wegvallen van financiering, nieuwe logistieke complicaties door de complexe situatie in de Rode Zee met onzekere doorvoertijden, een geblokkeerde grens met Polen, en dat alles tijdens een volledige oorlog, zou ik nooit hebben geloofd dat het mogelijk was. Maar het is ons gelukt. We blijven actief in tientallen markten en zien goede vooruitzichten voor het volgende seizoen, ondanks de zorgen van marktspelers over de kwantiteit en kwaliteit van de oogst in het nieuwe seizoen."

Volgens Gurzhiy stegen de prijzen aan het einde van het seizoen door de beperkte beschikbaarheid van appelen van goede kwaliteit. "Appelen van exportvariëteiten en vergelijkbare kwaliteit waren eerder op dan gemiddeld in de voorgaande seizoenen, wat leidde tot hoge prijzen aan het einde van het seizoen. Dit zal ook resulteren in hoge prijzen aan het begin van het nieuwe seizoen, vooral voor Royal Gala. Oekraïense exporteurs zullen beginnen met de rode klonen van Gala, zoals Gala Shniko Red, omdat deze variëteiten eerder beschikbaar zijn."

De export van Oekraïense appelen neemt toe ten opzichte van zowel het vorige seizoen als de eerste helft van het huidige seizoen, legt Gurzhiy uit. "Van juli 2023 tot juni 2024 exporteerde Oekraïne ongeveer 47.000 ton appelen, wat een stijging van 11.000 ton betekent ten opzichte van het eindcijfer van het seizoen 2022/23. In de tweede helft van 2023 werden 19.000 ton appelen geëxporteerd, terwijl in de eerste helft van 2024 bijna 28.000 ton werd verkocht. Net als in het vorige seizoen zien we een stijging van de export in de tweede helft van het seizoen, met een piek in de periode januari-maart 2024."

Ondanks het positieve imago dat USPA heeft opgebouwd, is het bijzonder moeilijk geweest om appelen naar markten in Zuidoost-Azië te sturen, zegt Gurzhiy. "We hebben een uitstekend imago en sterke verkoopkanalen in Zuidoost-Azië ontwikkeld. Echter, door de aanvallen op schepen in de Rode Zee en de daaruit voortvloeiende logistieke problemen, arriveerden alle containers die we vorig seizoen naar die regio stuurden met aanzienlijke vertraging. Dit veroorzaakte problemen voor de hele toeleveringsketen. Zo was er bijvoorbeeld één specifieke container die van eind november tot maart onderweg was. Onder deze omstandigheden waren relatief nabijgelegen bestemmingen, zoals de Arabische Golfstaten, uiteraard aantrekkelijker. Onze appelen werden daarom met veel belangstelling afgenomen op de markten in Centraal-Azië, wat leidde tot een toename van de leveringen naar deze landen."

"Om met een positieve noot te eindigen: verschillende rederijen hebben aangekondigd containervervoer vanuit de havens van Odesa te gaan uitvoeren. Dit zou een gunstig effect moeten hebben op het oplossen van logistieke problemen in het nieuwe seizoen. Echter, ik wacht liever op de concrete cijfers voordat ik hierover definitieve conclusies trek en beoordeel de situatie niet te vroeg," besluit Gurzhiy.

Voor meer informatie:
Volodymyr Gurzhiy
USPA Fruit LLC
Mobiel / WhatsApp / Viber: +380 50 925 57 32
[email protected]
www.uspafood.com

Publicatiedatum: