Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemengde appeloogst verwacht

Koud en nat weer verwoestend voor fruitoogsten in grote delen van Duitsland

Met de oogst van de eerste vroege appelen, zoals Delbarestivale, komt de appeloogst dit jaar in veel Duitse teeltregio's geleidelijk op gang. Het koude, natte weer van de afgelopen maanden heeft op veel plaatsen echter verwoestende gevolgen gehad voor de fruittelers. In sommige appelteeltregio's wordt na het overvloedige appeljaar 2023 al een ernstige daling van de oogst verwacht.

Saksen-Anhalt: Ernstige oogstverliezen
De boerenorganisatie van de deelstaat verwacht dit jaar een slechte appeloogst in Saksen-Anhalt. "Het begin van het appelseizoen zal voor het grootste deel geen goede oogst opleveren", zei een woordvoerder van de vereniging bij navraag. De late vorst eind mei heeft tot ernstige schade geleid. Sommige teeltbedrijven zijn de afgelopen dagen al begonnen met oogsten. "We hebben dit jaar 80 procent schade gehad, dat is meer dan ooit tevoren," zei de eigenaar van Obsthof Hornemann in Sülzetal. "De natuur was dit jaar gewoon twee weken vroeger dan normaal. Vorst in april is niet ongebruikelijk. Maar dit jaar trof het de appelen in de meest gevoelige fase."

Brandenburg: Verliezen tot meer dan 90%
De situatie voor veel fruittelers in Brandenburg met een hoog aandeel boomfruit is zeer ernstig. Sommige appeltelers hebben 80 tot 95 procent minder fruit, meldt de tuinbouwvereniging in een eerste raming. Het fruit dat nog aan de boom zit, heeft een door vorst veroorzaakte schurftring ontwikkeld en is daarom niet meer verkoopbaar als dessertfruit. De weinige andere appelen kwamen beter van de boom, zijn aanzienlijk groter en kunnen daarom alleen als ciderfruit en dus tegen een aanzienlijk lagere prijs worden verkocht. De kersen, die al schaars waren, werden verder gedecimeerd door de spreeuwen of barstten door de regen. Fruittelers die normaal 7-14 ton kersen oogsten, oogstten dit jaar slechts 180 kg. De schade aan pruimen bleef "slechts" beperkt tot ongeveer 50 procent, maar ook hier veroorzaakte de vorst vervorming. Zwarte en rode bessen zijn voor 90 tot 100 procent beschadigd. Het verlies aan inkomsten bedraagt hier alleen al 1,2 miljoen euro.

NRW: Schimmelziekten veroorzaken problemen voor fruittelers
Het veranderlijke klimaat laat zich ook voelen in NRW, zoals Julius Heinen van asperge- en fruitteeltbedrijf Heinen in Wesel-Obrighoven en Rolf Clostermann van Neuhollandshof in Bislich melden. "We worstelen dit jaar met schimmelziekten", zegt Julius Heinen. "Daarom hebben we veel meer aan gewasbescherming moeten doen om te voorkomen dat de appelen gaan rotten." De belangrijkste ziekteverwekker in de appelteelt is de schurftschimmel, die samen met meeldauwschimmels een van de meest voorkomende ziekteverwekkers in boomgaarden is. Appelschurft wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Venturia inaequalis en veroorzaakt bruinachtige, vaak gescheurde vlekken op bladeren en fruit. Appels die aangetast zijn door schurft zijn eetbaar, maar niet goed om te bewaren. Dit komt doordat de schurftplekken ingangen zijn voor rottende schimmels.

Hessen: Gemengde oogstverwachting
De Hessische boerenvereniging verwacht dit jaar een beperkte appeloogst. "De vooruitzichten zijn gemengd omdat de oogst heel anders zal zijn," zegt Esther Wernien, landbouwkundige bij de vereniging. "De beslissende factor is of je wel of geen vorst krijgt." Dit is bepalend voor de opbrengst dit jaar. "Sommige bedrijven zullen een vrij normale oogst hebben, voor anderen kan de vorst tot een totale mislukking leiden."

Pfalz: Vroege start van de oogst met goede vooruitzichten
Pfalzmarkt für Obst und Gemüse eG begint dit jaar bijzonder vroeg met de lokale appeloogst. Gezien de zeer goede vruchtzetting en de uitdagende weersomstandigheden tot nu toe dit seizoen, verwachten de telers van Pfalzmarkt - die gespecialiseerd zijn in appel- en fruitteelt - een goede appeloogst (FreshPlaza.de bericht). "Met Delbarestivale en vervolgens Elstar zal Pfalzmarkt eG de eerste marktrelevante rassen voor de retail ongeveer zeven tot tien dagen eerder leveren."

Baden-Württemberg: Naadloze overgang van oude naar nieuwe oogst verwacht
Ondanks de rustige vraag slinken de voorraden volgens plan en zullen de laatste weken van het huidige seizoen een rustig einde kennen. Oude voorraden zullen geen invloed hebben op het nieuwe seizoen. Voor 2024/25 wordt een goede gemiddelde oogst verwacht aan het Bodenmeer. Daarentegen zullen alle andere teeltgebieden in Duitsland waarschijnlijk minder dan gemiddelde oogsten hebben. Europa als geheel zal naar verwachting ook geen al te grote oogst hebben. De Bodenmeerregio kan daarom optimistisch zijn over het komende verkoopseizoen.

Het over het algemeen koele weer in mei en juni heeft de vegetatie wat vertraagd, wat betekent dat het nieuwe seizoen later zal beginnen dan oorspronkelijk verwacht. Desondanks zullen de eerste appelen waarschijnlijk iets eerder arriveren dan normaal. De eerste nieuw geoogste SweeTango® zal waarschijnlijk vanaf half augustus beschikbaar zijn. Delbarestivale worden verwacht in week 34, gevolgd door de eerste Elstar in week 35 en de eerste Gala Royal een week later. De eerste Discovery's arriveren momenteel. Volgens voorlopige marktstatistieken liggen de gemiddelde prijzen voor dessertappels van klasse I momenteel rond 82 euro/dt (+58% vergeleken met het vorige seizoen).

Noord-Duitsland: Goede kwaliteit, lagere volumes
In Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein konden bepaalde vroege variëteiten zoals Astramel al twee weken geleden worden geoogst. Afhankelijk van het teeltgebied begint de oogst soms tot tien dagen eerder dan de oogst van vorig jaar. In de regio Altes Land werd een van de vroegste oogstjaren ooit gemeld. "Het fruit smaakt goed, de kwaliteit is goed, maar de hoeveelheid is lager," zei Matthias Görgens, adjunct-directeur van het onderzoekscentrum voor de fruitteelt in Jork, dat deel uitmaakt van de Landbouwkamer van Nedersaksen.

Zwitserland: Begin van de oogst vergelijkbaar met vorig jaar
Ook in Zwitserland komt de appeloogst dit jaar geleidelijk op gang. Volgens berekeningen van het gewasbeschermingsbulletin Obst Mittelland zal de hardfruitoogst naar verwachting op een vergelijkbaar tijdstip beginnen als vorig jaar. Zo zal de hoofdoogst voor de vroege variëteit Summerred beginnen op 12 augustus, voor Gala op 4 september en voor Golden Delicious op 22 september. Afhankelijk van de regio, de blootstelling, de onderstam, het bladerdak en de bodem worden de data één tot twee dagen verschoven voor elke 25 meter hoogte.

Oostenrijk: Oogstverliezen tot 70 procent in Stiermarken
Volgens de branchevereniging hebben Oostenrijkse fruittelers te maken met oogstverliezen tot 70 procent, waarbij vooral hard- en steenvruchten worden getroffen. De fruitteeltsector schat dat ongeveer de helft van het hele fruitteeltgebied getroffen is. Volgens de eerste onderzoeken van de Oostenrijkse hagelverzekeringsmaatschappij bedraagt de schade als gevolg van de vorst van dit jaar in het hele land ongeveer 56 miljoen euro, waarvan 44 miljoen euro in de fruitteelt. Terwijl sommige regio's er goed vanaf kwamen, werd Stiermarken, een belangrijke fruitteeltregio, het zwaarst getroffen. De branchevereniging voor groenten en fruit verwacht een oogstverlies tot 70% voor pitvruchten. Daarmee is dit de zwaarste schadegebeurtenis in de Stiermarkse fruitteelt sinds 2016.

Publicatiedatum: