Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horeca belangrijkste werkgever in franchisebranche in 2024

De franchisebranche in Nederland blijft interesse wekken bij ondernemers en werknemers, zo wordt aangegeven in de Nationale Franchisegids. In 2024 bereikte het aantal personen werkzaam in de franchise 431.700, een groei die vooral zichtbaar is in de horeca. Daarnaast blijft de foodretail een belangrijke werkgever, terwijl de non-foodretail achterblijft in groei.

Horeca als groeimotor
De horeca speelt een sleutelrol in de groei van het aantal werkenden in de franchise. De sector toonde een opmerkelijke veerkracht na de zware impact van de COVID-19-pandemie. Waar tijdens de pandemie veel banen verloren gingen door gedwongen sluitingen, is er een sterk herstel zichtbaar. Dit herstel is mede te danken aan de flexibiliteit van horecabedrijven en de hernieuwde vraag van consumenten die vaker buitenshuis willen eten en drinken.

"Het blijvend investeren in medewerkers is cruciaal, want de mens maakt het verschil," aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH. Deze investeringen zorgen ervoor dat de horeca niet alleen hersteld is naar pre-pandemische niveaus, maar zelfs groeit. Flexibele arbeidscontracten zijn een belangrijke factor in deze groei, met een aanzienlijk aantal jongeren en zelfs een toenemend aantal 65-plussers die in de horeca werken.

Foodretail: een belangrijke werkgever
De foodretailsector blijft een van de belangrijkste pijlers binnen de franchisebranche. Supermarkten spelen hierin een grote rol, door niet alleen veel werkgelegenheid te bieden, maar ook door stabiliteit en groeimogelijkheden voor werknemers. De voortdurende vraag naar voedingsmiddelen en de constante stroom van klanten maken deze sector tot een stabiele en groeiende werkgelegenheidsbron.

Het belang van de foodretail wordt verder onderstreept door de voortdurende investeringen in moderne winkelconcepten en technologieën om de klantervaring te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de sector voor werkzoekenden en ondernemers die overwegen om een franchise te starten.

Bron: Nationale Franchise Gids

Publicatiedatum: