Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Unie denkt aan zero-emissienorm voor wagenpark

De Europese Commissie denkt na over het invoeren van een norm voor het hebben van zero-emissievoertuigen in een wagenpark. Op die manier moet het aantal duurzame bestelauto's en vrachtauto's worden uitgebreid, zo schrijft evofenedex.

Het Duitse vakblad DVZ maakte melding van de gesprekken die over dit onderwerp door de Europese Commissie zijn gevoerd. In een internetconsultatie met een kleine 300 deelnemers zijn de gedachten over tafel gegaan. De uitkomsten van deze gesprekken worden in de herfst verwacht.

Andere ideeën
Naast het invoeren van een quotum liggen er ook andere maatregelen op tafel om de acceptatie van elektrische en waterstofvoertuigen te versnellen, zoals een minimumaandeel voor nieuwe aankopen of financiële voordelen. Er wordt onderzocht welke effecten dit zou hebben op de broeikasgasbalans, voertuigprijzen, de tweedehandsmarkt en publieke acceptatie. In het tweede kwartaal van 2025 moet er dan een concrete aanbeveling volgen.

IRU en Clecat laten weten niets in het voorstel van een ze-norm voor het wagenpark te zien. Zij stellen dat een minimumquotum de fundamentele rechten op eigendom en vrije ondernemerskeuze schendt en dat het bedrijven met smalle marges in economische problemen kan brengen. evofenedex volgt de Brusselse ideeën met interesse. Nederland loopt wat zero-emissiezones betreft al voorop en ook de aanschafsubsidies voor zero-emissievoertuigen werken hier goed.

Bron: evofenedex

Publicatiedatum: