Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Ruiter, 4Fruit Company

"Op je knieën om voldoende meloenen binnen te krijgen"

Tholen - De meloenen tikken momenteel een hoog prijsniveau aan. "Vanuit Spanje wordt er niet gek veel geladen en daardoor heeft bijna iedereen tekorten. Iedereen heeft moeite om de programma's gevuld te krijgen en zeker voor de goede maten (5-6) Galia en Cantaloupe moet je bijna op je knieƫn om voldoende product binnen te krijgen", constateert Pieter de Ruiter van 4Fruit Company uit Ridderkerk.

"Die hoge prijzen zijn best een uitdaging bij de verkoop momenteel. De prijs van goede maten Galia's liggen nu al rond de 8,50-9 euro, dus je moet veel geld maken. Ook de watermeloenprijzen lopen momenteel op naar een centje of 80-85 en met de verwachte temperaturen ligt ook 90 cent wel in het verschiet. Ook hierbij is het strijden voor het aanbod. Wij zouden momenteel makkelijk twee auto's watermeloenen van Bouquet per dag kunnen verkopen, maar krijgen met moeite twee wagens per week binnen", vertelt Pieter. "Ook gele meloenen komen maar met pallets tegelijk binnen. Ik zie dat er in de markt ook al gestunt wordt met gele meloenen uit Braziliƫ, dus dat is opvallend vroeg."


Pieter de Ruiter (rechts) met zijn collega Ferran Barcelo

In het steenfruit vallen met name de hoge prijzen voor het Franse steenfruit op. "Voor Franse perziken worden prijzen tussen de 12-14 euro gemaakt, dus dat zijn wereldprijzen", aldus Pieter. "Prijzen voor het Spaanse en Turkse fruit liggen traditiegetrouw wel een stuk lager. Met Spaanse en Turkse nectarines zit er nog weleens een onrijp geplukte in de doos die niet wil rijpen, dat kom je met de Franse niet tegen. Zo worden de goede maten perziken uit Spanje en Turkije voor 7-7,50 euro verkocht en 6 euro voor de kleine maten, doen de nectarines 5,50 tot 7 euro en gaan de paraguayo's rond de 8 euro de deur uit.

"We zijn vandaag ook gestart met de eerste Spaanse granaatappelen. Deze arriveren op een hete markt omdat Peru met hopeloze tekorten kampt. Prijzen liggen rond de 16-17 euro voor 3,8 kilo. Ook voor de Spaanse vijgen wordt met een prijs van 10 euro voor 2 kg leuk geld gemaakt", constateert de importeur.

Op 7 augustus was het tien jaar terug dat Rusland een boycot instelde op groenten en fruit uit de EU. "Ook voor ons was dat een hard gelag. We hadden destijds twee Russische dames in dienst en de handel met Rusland was toch wel de kers op de taart. Nog altijd verkopen we wel wat handel vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar Rusland, maar dat zijn bij lange na niet de volumes van weleer", aldus Pieter. Hij verwacht daar ook geen verandering in. "Naast dat het politiek gevoelig ligt, heeft Rusland uitstekende banden opgebouwd met leveranciers uit landen als Iran, China en India."

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
[email protected]
www.4fruitcompany.nl