Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Bolhuis, Tuindersbelang:

"Nieuwe kool valt door het natte voorjaar kleiner uit dan we graag zouden zien"

Tholen - Het bewaarseizoen voor kool loopt nu echt op zijn einde. "We kijken terug op een goed seizoen, waarin we redelijk tot goede prijzen konden maken", aldus Martin Bolhuis van bemiddelingsbureau Tuindersbelang uit Warmenhuizen dat centraal de verkoop organiseert voor zo'n zestig kooltelers. "De kwaliteit van de kool is alles meegevallen. De slechte oogstomstandigheden hebben niet overdreven veel invloed gehad op de bewaarbaarheid."

Inmiddels is de eerste nieuwe kool alweer van het land. "Vanwege het natte weer in het voorjaar is het wel zo dat veel kool erg 'rellig' staat. Klein en groot staat naast elkaar in het veld en er zijn niet veel percelen, zowel met rode als witte kool, die uniform staan", aldus Martin. "Dat betekent dat we soms de standaardmaten die we altijd leveren moeten bijsturen, want de kool is in veel gevallen kleiner dan we graag zien. Door het natte weer zijn ook veel planten later in de grond gekomen dan normaal en daardoor is de verwachting dat een gedeelte niet aan het normale gewicht gaat komen."

"Voor de bewaarkool die nu op het land staat en volop zou moeten groeien, geldt hetzelfde verhaal. Er is veel structuurschade van vorig jaar en begin dit jaar door de natte plantomstandigheden. Het moet nog blijken of de bewaarkool door een gunstige groei bijtrekt, maar dat lijkt tot dusver niet het geval", aldus Martin. "Vanwege deze omstandigheden liggen de prijzen op een hoog niveau voor de tijd van het jaar. De prijs van de witte kool ligt - af-tuinder en inclusief fust - op een niveau rond de 50 cent per kilo, voor rode kool op een niveau rond de 62 cent."

Voor meer informatie:
Martin Bolhuis
Tuindersbelang
Dergmeerweg 3
1749 VA Warmenhuizen
+31 (0)226 391 000
[email protected]
www.tuindersbelang.nl