Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Herstel na vier moeilijke jaren in de bananensector"

Bananentelers in Ecuador kunnen in 2024 opgelucht ademhalen dankzij verbeterde groei- en marktomstandigheden na vier moeilijke jaren. Daniela Palacios, CEO van de exportafdeling van Palmar, verklaarde: "Dit jaar hebben we ons eindelijk kunnen herstellen van de zware periode waarin we extra moesten investeren vanwege Fusarium Raza 4, de Covid-pandemie, de logistieke crisis, de oorlog in Rusland en de klimaatverandering. Wat ons deze stabiliteit heeft gegeven, is dat de vraag constant is gebleven, zelfs in weken waarin de verkoop normaal gesproken laag is."

"Bij Palmar exporteren we wekelijks 400.000 kartons bananen, waarvan 50% afkomstig is van onze eigen teelt. De overige 50% kopen we in bij andere telers. Van ons totale exportvolume gaat 50% naar Rusland, 30% naar Europa, en de rest naar de VS en Aziƫ. Rusland is een belangrijke markt voor ons. Mijn grootvader begon 28 jaar geleden met exporteren naar deze regio, en sindsdien hebben we geen week overgeslagen. Gelukkig geldt hetzelfde voor Duitsland en Polen, waar we blijven exporteren via dezelfde klanten. Ons bedrijf richt zich op het opbouwen van langetermijnrelaties, gebaseerd op eerlijkheid, transparantie en ervaring," legt Palacios uit.

Palmar is een familiebedrijf dat werd opgericht door de grootouders van Daniela Palacios. "Mijn grootvader Euclides Palacios en grootmoeder Jenny Marquez gebruikten hun achternamen voor de naam van ons bedrijf. Mijn grootvader begon 50 jaar geleden met het leasen van bananenplantages en werd later eigenaar, waardoor het bedrijf kon groeien. In de loop der jaren wist hij het bedrijf te consolideren binnen de bananen toeleveringsketen. Inmiddels bestaat de Palmar Group uit zeven dochterondernemingen die de goederen en diensten leveren die nodig zijn voor de teelt en export van bananen. Voorbeelden hiervan zijn onze kartonfabriek IncarPalm, plasticfabriek Palmaplast en luchtontsmettingsdienst Fumipalma. Al onze bedrijven opereren met aandacht voor sociale en ecologische verantwoordelijkheid," legt Palacios uit. ."

Het team van IncarPalm, de kartonfabriek van de Palmar Group.

Grupo Palmar bezit momenteel 4.500 hectare aan bananenplantages, allemaal gelegen in de provincie El Oro, Ecuador. Deze plantages zijn gecertificeerd met onder andere RFA, GlobalGAP en GRASP. Hun bananenmerken omvatten 'Pretty Liza' en 'Linda Bananas'. "We werken samen met ongeveer 150 telers, waarvan bijna 50% kleinschalige telers zijn die minder dan 800 kartons per week produceren. Deze telers vormen een belangrijk onderdeel van onze Palmar-familie. Door de jaren heen hebben we ze zien groeien samen met ons bedrijf. We bieden stabiliteit, stipte betalingen, gratis advies van onze supervisors, training over markttrends, en we zoeken voortdurend naar economische voordelen voor hen," aldus Palacios.

2024 beter dan afgelopen vier jaar
"Helaas hebben andere telers te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen in hun bananenteelt. Ook voor ons was het afgelopen jaar niet zonder problemen. We hebben te maken gehad met een verminderd aanbod van fruit in Ecuador, deels door klimaatverandering. Daarnaast hebben we te maken met een grote tegenstander: georganiseerde misdaad," besluit Palacios.

Voor meer informatie:
Daniela Palacios
Palmar Group
[email protected]
www.palmar.com.ec

Publicatiedatum: