Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Normale" oogst verwacht in Spanje

"De kakiteelt is ingewikkelde en dure teelt geworden"

Met nog iets meer dan een maand te gaan voor het begin van de kaki-oogst in Spanje, zijn de verwachtingen tot nu toe positief wat betreft opbrengst en kwaliteit. Het productiepotentieel schommelt rond de 340.000 ton. De kakiteelt wordt geconfronteerd met stijgende kosten, voornamelijk door de strijd tegen de toenemende plaagdruk en de droogte die al veel te lang aanhoudt.

"Tot nu toe verwachten we een normale opbrengst en fruit van goede kwaliteit. We hebben geen hagel gezien en de weersomstandigheden zijn verder ook gunstig geweest", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse kakivereniging. "Het past evenwel een slag om de arm te houden, want net als afgelopen seizoenen kunnen plagen nog stoorzender zijn."

Volgens Prats moeten de kakibomen steeds vaker worden behandeld, waardoor de teelt duur wordt. "Het is een zeer gecompliceerde teelt geworden met steeds hogere kosten. We hebben het over de noodzaak van 7 tot 12 behandelingen per seizoen, die duur en niet erg effectief zijn vanwege de beperkingen op actieve ingrediënten die door de EU zijn opgelegd. We betreuren in deze context ook het gebrek aan steun van het Spaanse ministerie van Landbouw. Met alle inputs erbij bedragen de teeltkosten ongeveer € 6.000 per hectare."

Anderzijds kan de droogtesituatie, als het niet meer regent voordat de oogst begint, een impact hebben op de maatvoering. Daarom besteden telers doorgaan veel aandacht aan de uitdunning. "Op dit moment zullen we het nog wel redden als er niet veel regen meer valt, maar als deze situatie volgend seizoen aanhoudt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn."

De weinige akkoorden voor houtverkoop vóór het begin van de oogst worden afgesloten met prijzen rond € 0,45 per kilo. "Dat is een redelijk prijsniveau", aldus de voorzitter van de kakivereniging. "De seizoenen met overproductie behoren voorgoed tot het verleden. Vele percelen zijn immers gerooid vanwege een gebrek aan winstgevendheid en schade door plagen. Fruittelers zijn weer citrus aan het planten", vertelt hij.

Na tien jaren Russisch embargo, dat destijds een aanzienlijk effect had op de Spaanse export van kaki's, blikt Pascual Prats nog even terug: "Rusland was destijds een goede markt voor het fruit van standaardkwaliteit." Gedurende de voorbije jaren zijn sommige exporteurs de Russische markt indirect blijven benaderen via Wit-Rusland of Polen, maar als gevolg van de oorlog en de daling van de roebel is het ondertussen een oninteressante markt geworden. "Bovendien breiden landen die dichter bij Rusland liggen, zoals Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkije, geleidelijk hun kakiteelt uit", besluit Prats.

Voor meer informatie:
Asociación Española de Kaki
Calle Hernán Cortés, 4, 1.ª
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 902 920 515
[email protected]
www.aekaki.es

Publicatiedatum: