De aanvoer van eekhoorntjesbrood begint deze herfst langzaam op gang te komen. "De start van het eekhoorntjesbroodseizoen is voor veel fijnproevers en natuurliefhebbers een hoogtepunt van het paddenstoelenjaar," zegt Lisa Niklas van de gelijknamige groothandel in paddenstoelen. "Tot nu toe was was het lang wachten op vers eekhoorntjesbrood, vooral omdat de voorjaarsoogst bijna mislukte. Nu begint echter de herfstoogst in de bergen, waar de Boletus edulis-paddenstoel groeit. Deze paddenstoel staat vooral bekend om zijn consistentie. Over het algemeen verwachten we een herfstoogst van constante goede kwaliteit." Het weer speelt een cruciale rol: "Bij warme temperaturen geven consumenten de voorkeur aan cantharellen, terwijl er bij koelere herfsttemperaturen meer vraag is naar eekhoorntjesbrood."
Vers eekhoorntjesbrood van Roemeense oorsprong
Grote vraag naar fijne en kant-en-klare cantharellen
Ondertussen is het cantharelseizoen nog steeds in volle gang, vervolgt Niklas. De populaire wilde paddenstoelen zijn momenteel van goede kwaliteit beschikbaar. "We zien een grote vraag naar kleine cantharellen en ook naar kant-en-klare schoongemaakte producten, vooral in het grootverbruikerssegment. Daarnaast is er nog steeds vraag naar standaardproducten in kilomanden of trays van 3 kg. In de kleinhandel verkopen cantharellen het best wanneer ze in advertenties worden gepromoot. Ze worden momenteel aangeboden in verpakkingen van 400 g, evenals in kleinere verpakkingen van 150 g en 200 g."
Kant-en-klare cantharellen worden steeds populairder
Grotere verkoop van gedroogde paddenstoelen op de groente- en fruitafdeling
Aan het begin van de herfst begint ook het seizoen voor gedroogde paddenstoelen: het verkoopteam van Niklas merkt dat gedroogde paddenstoelen steeds belangrijker worden op de groente- en fruitafdelingen van groothandelaars en retailers. "Waar ze vroeger vooral te vinden waren op de kruidenafdeling, zien retailers nu een zeer goede verkoop van gedroogde paddenstoelen op de groente- en fruitafdeling. Bovenal weten gedroogde paddenstoelen restauranthouders en eindconsumenten te overtuigen met hun intense smaak, die van elk gerecht een bijzondere smaakervaring maakt."
Om het potentieel van gedroogde paddenstoelen verder te benutten, investeerde Niklas in 2022 in een systeem. "Met behulp van dit proces kunnen we de goederen behandelen met infrarood licht om ze te beschermen tegen opslag en ook ziektekiemen te verminderen. Dit betekent dat we onze klanten altijd een consistent product van hoge kwaliteit kunnen bieden", besluit het bedrijf.
Voor meer informatie:
Lisa Niklas
Uwe Niklas GmbH
Einsiedlerweg 60
93426 Roding-Neubäu, Duitslnad
Tel.: +49 (0)9469 940425
[email protected]
www.pilze-niklas.de