Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"QTee kan voor een ommezwaai op de markt zorgen"

Op 9 augustus werd het startschot gegeven voor het vierde QTee seizoen in Frankrijk. De oogst zal 10% hoger uitvallen dan vorig jaar, met een potentieel van ongeveer 3.300 ton peren. "Hoewel de weersomstandigheden niet in ons voordeel waren en we hogere volumes hadden verwacht, zal de opbrengst toch aanzienlijk zijn. We zijn tevreden met de kwaliteit van het fruit, ook al hebben we misschien moeite om de gewenste maten te bereiken. We hopen het seizoen half november af te sluiten, zodat we een drie maanden onderweg zullen zijn geweest", zegt Stéphane Vieira van Wouters France.

220 hectare boomgaarden tegen 2030
Het productiepotentieel zou tot 2030 elk jaar met 30% moeten toenemen dankzij een dynamisch plantprogramma. "We zijn in 2017 begonnen met het plantprogramma, dat volgend jaar afloopt. We zullen dan 220 hectare boomgaarden hebben. Na deze eerste aanplant geven we onszelf de tijd om na te denken en de markt te analyseren voordat we eventueel een tweede programma lanceren."

Tevredenheidspercentage van 89%
Als de club, de handelaren en de telers hoge verwachtingen hebben van dit nieuwe ras, dan is dat omdat het beantwoordt aan een behoefte aan vernieuwing binnen een sector die enkele jaren geleden nog terrein verloor. "Frankrijk oogst 130.000 ton peren, goed voor een jaarlijkse consumptie van 200.000 ton. Maar dit is een variëteit die totaal anders is dan de traditionele rassen op de markt. Het brengt iets nieuws in een sector die heel weinig rasseninnovatie heeft gekend en steunt op een vergrijzende consumentenbasis. 70% van de consumenten is immers ouder dan 50 jaar. QTee verschilt van peren die heel zacht worden gegeten en is zowel sappig als fris van smaak. De peer doet het goed op het gebied van smaak en de consumentenwaardering, zoals blijkt uit de sensorische analysetest die werd uitgevoerd door het CTIFL en die een producttevredenheid van 89% opleverde. Het is een van die nieuwe perenrassen die voor een ommezwaai op de markt kunnen zorgen en een frisse toets in het schap kunnen brengen."

Een peer met de ambitie om alle ketenpartners tevreden te stellen
Hoewel de peer in een behoefte voorziet, blijft de uitdaging groot. "Het is altijd een beetje lastig om een nieuw ras op de markt te brengen, vooral een peer. QTee kan op veel verschillende manieren worden gegeten, sommige mensen houden van een zachte QTee, anderen meer van een knapperig stuk fruit, of fris of eerder zoet, dus we moeten ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk consumenten tevreden stellen. Vandaag de dag is het kopen van een peer voor een bepaald segment van consumenten een spontane handeling. We moeten ervoor zorgen dat consumenten trouw raken aan deze nieuwe perenrassen. Aan de teeltkant is er de laatste jaren wat teleurstelling geweest, want de hardfruitsector is een moeilijke sector die onderhevig is aan de grillen van de markt en het weer. Een van de voordelen van de QTee is dat de boom vrij snel in productie komt, vanaf het tweede jaar na aanplant, waardoor de investering sneller rendeert. De opbrengst per hectare is met 40 tot 50 ton ook aantrekkelijk voor een vroeg ras. Met dit nieuwe ras willen we zowel telers als de handelaren en de consumenten tevreden stellen."

Voor meer informatie:
Stéphane Vieira
Wouters France
[email protected]

Publicatiedatum: