Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Abrupt einde mango-seizoen Senegal

Voor het derde jaar op rij ondervindt het Senegalese mangoseizoen aanzienlijke verstoringen. Abdoulay Gueye, mangoteler en voorzitter van de Vereniging van Telers en Oogsttechnici van Mango's in Niayes, merkt op: "Hoewel we al meerdere jaren te maken hebben met slechte seizoenen, zijn de problemen dit jaar bijzonder ernstig."

De teler legt uit: "Het seizoen begon 15-20 dagen te vroeg. De eerste oogst verliep goed, maar de tweede oogst kwam te vroeg en viel samen met het regenseizoen. Tijdens het regenseizoen worden fruitvliegen zeer actief, waardoor het fruit niet meer naar Europa kan worden geëxporteerd. Daarom hebben de Senegalese autoriteiten aangekondigd dat de export naar Europa wordt stopgezet en dat de afgifte van fytosanitaire certificaten vanaf 2 augustus wordt gestaakt."

De klimatologische omstandigheden hadden een extra impact op het mangoseizoen in Senegal, voegt Gueye toe: "Tijdens de bloei hadden we te maken met hete winden, wat leidde tot veel misoogsten. Ook de tweede oogst van het seizoen werd zwaar getroffen. In veel delen van het land was er daardoor maar één oogst."

Het stopzetten van de export naar Europa betekent een abrupt einde van het seizoen, ook al vinden kleine volumes nog steeds een bestemming. "Er zijn nog steeds veel mango's beschikbaar. Sommige exporteurs slagen erin om kleine hoeveelheden te leveren aan Marokko en andere buurlanden," zegt Gueye.

"De prijzen zijn in een vrije val beland. Op dit moment wordt 1 kg verkocht voor 200 CFA (€0,30) per kg in vergelijking met 250-300 CFA frank een paar dagen geleden," besluit de teler.

Voor meer informatie:
Abdoulay Gueye
Layekent
Tel : +221 76 322 28 81
[email protected]

Publicatiedatum: