Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse dominantie in kersenexport houdt aan

Hayrettin Ucak, plaatsvervangend coördinator van de Aegean Exporters' Association en de Aegean Fresh Fruit and Vegetable Exporters' Association, benadrukte Turkije's voortdurende dominantie op de kersenmarkt, zowel in teelt als export.

In 2023, het honderdjarig bestaan van de Republiek, behaalde Turkije $83 miljoen aan exportinkomsten uit kersen, een stijging van 60% vergeleken met het voorgaande jaar, met een totaal van 215.000 ton. In de eerste zeven maanden van 2024 steeg de kersenexport met 209% tot $4 miljoen. Turkije leidt wereldwijd in de kersenteelt met een opbrengst van 725.000 ton, waarmee het de VS, Chili en Oezbekistan voorbijstreeft, en exporteert kersen naar 55 landen.

Europa blijkt de belangrijkste afzetmarkt voor Turkse kersen, met Duitsland, Rusland en Polen als de grootste importeurs in de eerste zeven maanden van 2024. De jaarlijkse Turkse kersenoogst bedraagt 736.000 ton, waarbij de Egeïsche regio een aanzienlijke bijdrage levert. De positieve trend in zowel opbrengst als kwaliteit heeft geleid tot een verhoogde exportdoelstelling van $300 miljoen voor dit jaar.

Er worden inspanningen geleverd om de export van Turkse kersen naar Aziatische markten en het Verre Oosten uit te breiden, met huidige exporten naar Singapore, Hongkong, Maleisië en India. Initiatieven zoals "We weten welke gewasbeschermingsmiddelen we gebruiken" en mediterrane projecten voor kersenproductie zonder fruitvliegjes zijn gericht op het waarborgen van de teelt en export van residuvrije kersen van hoge kwaliteit. Met steun van het ministerie van Handel en verschillende projecten streeft Turkije ernaar tot de top drie kersenexporterende landen te behoren.

Bron: raillynews.com

Publicatiedatum: