Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Vitaminebron stapt na 65 jaar over op zelf-keuzesysteem

Tholen - De Vitaminebron, een groente- en fruitspeciaalzaak in het historische vissersdorp Spakenburg, vierde in 2024 zijn 65-jarig bestaan met een ingrijpende modernisering. Frank en Marcia Zwaan, die de derde generatie vertegenwoordigen in het familiebedrijf, hebben ervoor gekozen om de winkel over te laten stappen naar een zelfkeuzeconcept. Dit besluit kwam na uitgebreid overleg en wikken en wegen met collega's. "We hebben toch besloten om over te stappen op dat systeem. En ik moet eerlijk zeggen dat het tot nu toe goed uitpakt," aldus Frank Zwaan.

Team De Vitaminebron

De winkel is een stuk 'hipper' geworden en daar was Spakenburg aan toe, vertelt Frank. Naast de overgang van bediening naar zelfkeuze is de opvallende saladebar een belangrijke nieuwe toevoeging. Daarmee is een grote wens van zijn vrouw Marcia vervuld.

Opvallend verlichte letters "Saladebar" boven het Carthago wandkoelmeubel, deze eyecatcher was een duidelijke wens van Marcia Zwaan

De overgang naar zelfkeuze heeft de winkel aanzienlijk veranderd. Waar vroeger de bedieningstoonbank de standaard was, kunnen klanten nu zelf hun producten kiezen en afrekenen. Dit heeft geleid tot een snellere doorstroming. "We hebben extra ruimte gekregen en een nieuwe routing, waardoor klanten meer in contact komen met de producten", legt Frank uit. De verandering heeft niet alleen bijgedragen aan een verhoogde omzet, maar heeft ook nieuwe klanten aangetrokken. "Wat vooral opvalt, is dat we nieuwe aanwas aan jonge mensen hebben gekregen," merkt Frank op. "Dat komt zeker door de saladebar waar mensen zelf hun salades kunnen uitscheppen. Vooral jongeren vinden dat erg leuk."

Frank en zijn team hebben de overgang naar het zelfkeuzeconcept als positief ervaren. Waar vroeger de bedieningstoonbank een fysieke barrière vormde tussen het personeel en de klanten, is er nu meer directe interactie mogelijk. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook erg fijn vind nu om zo te werken. Je staat naast de klanten, in plaats van achter een toonbank, en dat maakt het gezelliger in de winkel," vertelt Frank. Ook voor het personeel heeft de verandering voordelen opgeleverd; ze kunnen efficiënter werken en de winkel gemakkelijker bijhouden. "De meiden die in de winkel staan, vinden het leuk om bij te vullen, en het loopt gewoon heel goed," aldus Frank. De modernisering heeft niet alleen het werkproces verbeterd, maar ook een nieuwe energie en drive gebracht in het team.

Bij De Vitaminebron wordt veel aandacht besteed aan het zelf bereiden van producten in de eigen snijkeuken. Hier worden dagelijks verse groenten en rauwkosten gesneden en klaargemaakt. De modernisering van de winkel werkt ook daar goed in uit. In de winkel is minder personeel nodig en die kunnen ze goed gebruiken in de keuken waar de focus op versheid en kwaliteit onveranderd is gebleven. "Het snijden van de rauwkosten en groenten doen het allemaal zelf waarbij Postuma AGF onze vaste leverancier is," vertelt Frank. "In de bereidingen werken we verder samen met leveranciers zoals Bonfait en VersAlert. Dit stelt ons in staat om een breed assortiment aan kant-en-klare maaltijden en verse producten te bieden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit."

De modernisering van de winkel werd gerealiseerd door Toonen Winkelinterieurs. Zij maakten vooraf een 3D-ontwerp waarin de wensen van de ondernemers nauwkeurig werden verwerkt. De bedieningstoonbank is vervangen door een multifunctioneel wandkoelmeubel, waarin een breed assortiment aan kant-en-klare maaltijden, desserts, vruchtensappen en zuivelproducten wordt gepresenteerd. Voor de onbewerkte groenten en fruit is gekozen voor een tweelaags AGF-stelling, type Waterval, met ruimte voor voorverpakte aardappelen. LED-verlichtingsarmaturen op spanningrails zorgen voor een sfeervolle uitlichting van het geheel.

Een ruim assortiment kant-en-klare maaltijden, rauwkosten, salades, desserts, vruchtensappen en zuivel worden fraai gepresenteerd in de koelmeubelen

Frank en Marcia Zwaan en hun team zijn tevreden met de uitkomst van de verbouwing en merkt op dat de verandering goed is ontvangen door zowel vaste als nieuwe klanten. "De belangstelling is overweldigend", concludeert hij.

De Vitaminebron ligt in het fraaie van oudsher vissersdorp Spakenburg, ten noorden van Amersfoort (Utrecht)

De bediening koeltoonbank is vervangen door een multifunctioneel "Carthago" wandkoelmeubel.

Voor de presentatie van de onbewerkte groenten en fruit is gekozen voor een twee-laags AGF-stelling type Waterval met in de onderbouw ruimte voor de voorverpakte aardappelen. Het geheel is fraai uitgelicht met LED-verlichtingsarmaturen geplaatst op spanningrails.


Foto's Toonen Winkelinterieurs

Voor meer informatie:
De Vitaminebron
Kerkstraat 13
3715 AR Spakenburg
T: 033 298 12 68
[email protected]
www.vitaminebronspakenburg.nl

Toonen Winkelinterieurs
Landscheidingsweg 12
3962 RC Wijk bij Duurstede
+31 (0)343 563030
[email protected]
www.toonenwinkelinterieurs.nl