Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Druiventeler Ronald Vanderkelen:

"Belgische druiven profiteren van groeiende populariteit korte keten"

Tholen - Het nieuwe Belgische druivenseizoen staat weer voor de deur. De teelt in Vlaanderen is tegenwoordig nog voor enkele telers weggelegd, maar voor Ronald Vanderkelen blijft het altijd een speciaal moment als het nieuwe seizoen begint. "Druiven zijn natuurlijk jaarrond beschikbaar, maar voor onze Belgische groeit de vraag elk jaar weer", aldus de druiventeler uit het Vlaamse Overijse.

"De meeste telers hier in de regio starten zo midden juli", legt Ronald uit. "Ik begin traditiegetrouw half augustus en verwacht nu zaterdag de eerste druiven aan te kunnen bieden. Dat weten mijn klanten ook, waardoor er inmiddels al weer veel aanvragen binnengekomen zijn. Over de vraag hebben we dan ook zeker niet te klagen. Lokaal lijkt steeds meer een trend te worden en dat zien we ook in de klanten."

"Als lokale teler heb je namelijk altijd wel een vaste groep klanten, wat het ene jaar wat meer is en het andere jaar weer wat minder. Echter zie je dat zij elk jaar weer met smart wachten op de komst van de nieuwe oogst", vervolgt de teler. "Alleen wat de laatste jaren opvalt, is dat er steeds meer Franstalige (Waalse) en anderstalige consumenten bij ons aan het bedrijf komen. Direct kopen bij de teler wordt steeds populairder. Het Korte Keten-principe noemen we dat hier in Vlaanderen. Daar profiteren veel verse groenten en fruit van, maar ook wij zien dat men daardoor steeds sneller direct de teler opzoekt, wat natuurlijk prachtig is."

Goede zomer
Ronald kijkt dan ook uit naar een mooi seizoen. "De druiven hangen er ook weer goed bij. Het gewicht is nog weinig over te zeggen, maar de rijping is prima in orde. De opbrengst is ook nog lastig te zeggen, maar deze zou wellicht iets lager uit kunnen vallen door de zeer slechte lente. Daarentegen was de zomer voor de druiven juist weer goed. Sommige mensen zullen zeggen dat de zomer wat tegenviel, maar druiven hebben liever geen weken boven de 30 graden. Op een incidentele dag na, hebben we deze ook niet gehad, waardoor de kwaliteit zeer goed is. Gecombineerd met de grote vraag verwachten we dus een prima seizoen, dat voor ons tot eind september/ begin oktober door zal lopen."

Onzekere toekomst
Waar er aan verkoopzijde niets dan positiviteit lijkt te zijn, blijven er uitdagingen in de energieprijzen, zo stelt Ronald. "Dat blijft gewoon een probleem, dat ook niet snel opgelost zal zijn. De brandstofprijzen zijn wel licht gedaald, maar eigenlijk nog altijd te hoog om een land- of tuinbouwproduct te verwarmen. De helft van mijn bedrijf is verwarmd met steenkool uit Oekraïne. Ten eerste is daar eigenlijk niet meer aan te komen. Ten tweede is het steenkool wat te vinden een veelvoud van de normale prijs. Dit geldt ook voor de stookolie. Het is wel iets gezakt, maar nog altijd veel te duur om echt iets te kunnen verdienen. Dat maakt het ook niet aantrekkelijk met de teelt door te gaan, want je kunt het niet doorberekenen in de prijzen. Dat betaalt men niet."

Ronald is om deze reden onzeker over de toekomst van de Belgische druiventeelt. "Ik ga zelf nog zo'n 5 jaar door en dan ga ik met pensioen. Opvolging heb ik niet, dus ik kan het nog wel uitzingen. Echter zien we hier in de regio dat veel telers problemen hebben met opvolging. Of er is geen animo of het wordt je zo lastig gemaakt dat men er ook al snel geen heil meer in ziet. Zo ken ik hier een teler uit de buurt, wiens zoon het bedrijf voort wil zetten, maar problemen heeft met de vergunningsoverdracht of anderen die geen vergunning krijgen vanwege het stikstofprobleem. Het is zonde, want de populariteit stijgt als nooit tevoren, maar de teelt lijkt hier niet van te profiteren", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald Vanderkelen
Druiven Ronald Vanderkelen
Groeneweg 62
3090 Overijse - België
+32 0471 84 45 96
[email protected]
www.druivenronaldvanderkelen.be