Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Apasem Foods

Uitdagingen en kansen voor Peruaanse gember en kurkuma

De export van Peruaanse gember en kurkuma naar Europa verloopt hobbelig dit jaar. De vraag neemt toe, maar er zijn enkele obstakels te overwinnen in de teelt. Apasem Foods, een vereniging van telers en verwerkers, geleid door Peter Herrera, begon in 2013 met de gemberteelt en blinkt ondertussen uit in de export van biologische gember. De vereniging staat echter voor grote uitdagingen op het gebied van klimaat en gewasbescherming, maar ook door de internationale concurrentie.

Volgens Herrera is de Peruaanse gemberoogst in 2024 aanzienlijk gedaald. Terwijl in 2021-22 ongeveer 4.599 hectare werd ingezaaid, is het areaal in 2023-24 met 41% teruggelopen tot 2.707 hectare (bron: BCRP - DRA Junín). Deze afname is grotendeels te wijten aan de lage prijzen in 2022 en de aanwezigheid van bacteriële ziekten zoals Erwinia, Rasltonia en schimmels die de gewassen aantasten. Door deze problemen zal het seizoen dit jaar ook korter zijn dan in andere jaren.

Ondanks het verminderde aanbod is de vraag naar Peruaanse gember stabiel gebleven, vooral in Europa, waar de kwaliteitsnormen streng zijn. "We staan sterk op de Europese markt dankzij de hoge kwaliteit van de Peruaanse gember, die wordt gekenmerkt door de kleur van de schil, het hoge gingerolgehalte, het intense aroma, een hoog gehalte aan voedingsstoffen en onze biologische certificeringen", legt Herrera uit.

De concurrentie van landen als Brazilië en China blijft echter een uitdaging. Hoewel Peru een product van hoge kwaliteit biedt, heeft Brazilië zijn teelt opgeschaald en blijft China, ondanks de stijgende transportkosten, een relevante concurrent. "De teeltkosten voor biologische gember zijn niet dezelfde als voor conventioneel product, waardoor de winstmarges onder druk komen te staan", voegt Herrera toe.

Apasem Foods exporteert 90% van zijn gember naar Europa, maar merkt ook een toename van de export naar de Verenigde Staten, waar de regelgeving minder streng is en de transportkosten lager zijn. "Veel exporteurs kiezen voor de Amerikaanse markt omdat er minder complicaties zijn dan in Europa", zegt Herrera.

Ondanks deze moeilijkheden vertoonde de gemberprijs de voorbije twee maanden een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar, wat de Peruaanse telers enig respijt gaf. De kartons van 13,6 kilo biologische gember worden momenteel verkocht voor $ 27-29 (€ 24,50-26,50) FOB, aanzienlijk meer dan de $ 22-23 (€ 20-21) in dezelfde maand van vorig jaar. Apasem Foods mikt dit jaar op een export van 70 containers biologische gember naar Europa en de VS.

Kurkuma
Het bedrijf verhoogt ondertussen zijn export van kurkumapoeder naar Oostenrijk, Nederland en de VS, waarmee het zijn aanbod van verwerkte producten diversifieert. "De afgelopen jaren is de export van het gedehydrateerde product en gember- en kurkumapoeder blijven stijgen met 10-15% per jaar", zegt Herrera.

"Kurkumapoeder van biologische kwaliteit haalt een prijs van ongeveer $ 3,70 (€ 3,40) per kilo en biologische gemberpoeder van $ 5,10 (€ 4,65) per kilo", aldus Herrera.

Apasem Foods blijft de uitdaging aangaan om concurrerend te blijven in een steeds veeleisender wereldmarkt. Het doet dat door kwaliteitsvolle producten af te zetten. De vereniging hoopt ook dat de omstandigheden voor de telers de komende jaren zullen verbeteren.

Voor meer informatie:
Peter Herrera
Apasem Foods
Av. Nueva Planicie - Urb. Las Flores cuadra 2 s/n
Pichanaqui (Junín) – Peru
Tel: +51 956 491 550
[email protected]
[email protected]
www.apasemfoods.com

Publicatiedatum: