Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Isi Ismaninger Feldgemüse GmbH:

"Dit seizoen weinig product bijkopen"

Op 5 juli werd het nieuwe wortelseizoen officieel geopend op de isi Ismaninger Feldgemüse-boerderij bij München. Ondanks enige overvloedige regenval zijn de oogst en de afzet van de vollegrondsgroenten dit jaar bijzonder goed van start gegaan, meldt eigenaar Peter Soller. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de regionale vollegrondsgroenten dit seizoen in overvloed geoogst, en daarom verwacht hij dat er weinig product ingekocht zal hoeven worden.

Naast wortelen, het belangrijkste product qua volume, verkoopt het bedrijf ook uien, witte en rode kool, en selderij uit regionale contractteelt. De rauwe producten worden voornamelijk verwerkt voor de groothandel en horeca, bijvoorbeeld in geschilde vorm. "We leveren vooral aan snijbedrijven die de groenten verder verwerken, of aan horecaleveranciers die de groenten distribueren naar de regionale horeca," zegt Soller. Zijn verzorgingsgebied strekt zich niet alleen uit over Beieren en Baden-Württemberg, maar ook naar Oostenrijk.


Peter Soller staat sinds 2001 aan het roer van isi Ismaninger Feldgemüse GmbH

Goede start van het wortelenseizoen
De eerste Beierse wortelen van het seizoen werden op 3 juli geoogst. "In de vroege fase van het seizoen hadden we vooral dikke wortelen, wat bijzonder positief was. Dit komt omdat kleine wortelen voornamelijk worden gebruikt voor soepgroenten, waarvoor in de zomer minder vraag is. Bovendien waren er aan het begin van het seizoen weinig dikke wortelen uit de Pfalz en Italië beschikbaar. Als we in juli geen eigen product hadden gehad, zouden we niet aan de vraag hebben kunnen voldoen. In dit opzicht was het geen probleem om onze opbrengsten goed te vermarkten," vat Soller samen.

Terwijl het natte weer in veel teeltgebieden een negatieve invloed had op de opbrengst, was dit niet het geval op de velden in Beieren. Soller: "We hadden maar een klein beetje water op twee velden, maar dat droogde relatief snel op. Eind mei lag het grondwaterpeil 70-80 cm boven het gemiddelde, maar dit leidde niet tot grote verliezen."


Dit jaar organiseerde het bedrijf de officiële opening van het wortelseizoen op 5 juli

Aangename aanvoer- en afzetsituatie
De afzet is tot nu toe ook goed van start gegaan, vervolgt de groenteboer. "We begonnen op de open markt met prijzen per kilo van rond de €0,90 voor dikke wortelen in zakken. Vanaf half juli daalde het prijsniveau geleidelijk naar ongeveer €0,60/kg," legt Soller uit, verwijzend naar de gunstige aanbodsituatie voor veel producten. "Er is nu een volledige aanvoer van wortelen. Voor knolselderij is er slechts een minimaal bevoorradingsgat van twee weken tussen de oude en nieuwe oogst, dat we overbruggen met product uit Nederland. Hetzelfde geldt voor witte en rode kool, waar we ons hebben bevoorraad vanuit Nederland en Dithmarschen. Wat uien betreft, verwachten we vanaf week 33/34 onze eigen, nieuw geoogste producten in de klassen 70+ te kunnen verwerken. Wat dat betreft hoeven we dit jaar waarschijnlijk niet veel in te kopen."

De vraag naar verwerkte groenten is tot nu toe tevredenstellend. "De verkoop in juli was erg hoog, vergelijkbaar met vorig jaar. Augustus is traditioneel wat rustiger vanwege de vakantie, vooral in de kantine- en cateringsector. We profiteren ook van de vele zomerevenementen in de regio München. Er zijn nu verschillende concerten geweest van Adele en Coldplay, wat weer een positief effect heeft op de vraag in de catering- en hotelbranche. In dit opzicht heeft de daling van de koopkracht nog geen grote invloed gehad op onze sector," concludeert Soller.

Voor meer informatie:
Peter Soller
isi Ismaninger Feldgemüse GmbH
Mayerbacherstr. 50
85737 Ismaning, Duitsland
Tel: +49 89 14304310
[email protected]
www.isi-gemuese.de

Publicatiedatum: