Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Commissaris aangesteld om te bemiddelen tussen telers en supermarkten

In Queensland, Australiƫ, wordt een Food Farmers Commissioner aangesteld om te bemiddelen tussen telers en grote supermarkten, naar aanleiding van zorgen over voedselprijzen en de praktijken van supermarkten. Deze functie werd ingesteld als een van de acht aanbevelingen van een parlementair onderzoek in Queensland, dat ook de relatie tussen supermarkten en hun leveranciers onderzocht. Hoewel de regering alle aanbevelingen heeft overgenomen, maken telers zich zorgen over de beperkte bevoegdheden van de commissaris, met name het gebrek aan macht om acties tegen supermarkten af te dwingen.

De premier van Queensland, Steven Miles, kondigde de invoering van wetgeving aan om de positie van de commissaris te creƫren. Hij benadrukte dat de commissaris de eerste contactpersoon van de overheid zal zijn voor telers, hen zal ondersteunen bij onderhandelingen met supermarkten en de prijstransparantie voor consumenten zal verbeteren. De commissaris krijgt echter voornamelijk bemiddelende taken, zonder de bevoegdheid om sancties op te leggen aan supermarkten.

Telers hebben hun zorgen geuit over mogelijke repercussies van supermarkten wanneer zij hun grieven kenbaar maken. Carl Walker, een groenteteler en voorzitter van de Bowen Gumlu Growers Association, benadrukte de angst voor vergelding en het belang van anonimiteit bij het benaderen van de nieuwe commissaris. Hij suggereerde dat telers zonder voldoende bescherming mogelijk terughoudend zullen zijn om klachten in te dienen.

Bron: abc.net.au

Publicatiedatum: