Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie nieuwe pruimenrassen met zwarte schil in Zuid-Afrika

TopFruit introduceert drie nieuwe pruimenrassen met een zwarte schil, uitstekende eetkwaliteit en vroege oogst. Deze rassen, die zich onderscheiden door hun zwarte schil en rood vruchtvlees, zijn zorgvuldig geselecteerd en veredeld om optimaal te gedijen in het Zuid-Afrikaanse klimaat.

Sinds 1983 introduceert TopFruit nieuwe fruitvariëteiten in zuidelijk Afrika, afkomstig van veredelaars wereldwijd. Hun focus ligt op het ontdekken en benutten van het potentieel van deze rassen voor telers in de regio. Dit bereiken ze door middel van cultivarontwikkeling, een krachtig programma voor intellectueel eigendomsbeheer, merkontwikkeling en innovatieve marketingstrategieën.

TopFruit beheert een aantal bekende veredelingsprogramma's voor steenfruit van over de hele wereld. Een daarvan is BQ Genetics uit Californië (VS), beter bekend als de Bradford rassen, die sinds 2007 door TopFruit in Zuid-Afrika worden beheerd.

De drie pruimenrassen uit de Bradford-programma's, die beschikbaar zijn voor elke Zuid-Afrikaanse teler, zijn Blackred I, Blackred IV, en de nieuw geïntroduceerde Blackred XVI. Deze laatste zal in de winter van 2024 op testlocaties in Zuid-Afrika worden geplant.

Blackred I
Met een oogstperiode vanaf week 47/48 in het teeltgebied Robertson, heeft deze pruim een teeltcapaciteit van 30 tot 35 ton per hectare, met goede pack-outs. Dit ras kan dienen als alternatief voor African Rose. Het biedt een uitstekende eetkwaliteit, met een zoete smaak en een vleugje zuur in de schil, wat zorgt voor een goed uitgebalanceerd smaakprofiel. Het totale gehalte aan oplosbare vaste stoffen (suiker) is hoog voor een vroegrijpend ras, wat erop wijst dat het ras mogelijk bestand is tegen lagere temperaturen voor speciale markteisen. Dit ras kan minimaal 35 dagen bewaard worden bij -0,5°C en is geschikt voor zeetransport.

Blackred IV
Deze roodvlezige pruim heeft een uitstekende eetkwaliteit en een iets tere schil, waardoor hij een goed alternatief is voor Sapphire. De oogstperiode begint vanaf week 49/50 in het Robertson-gebied. Deze variëteit kan minimaal 35 dagen worden bewaard bij -0,5°C en is geschikt voor zeetransport. Dankzij het vroege oogstvenster kunnen telers profiteren van de vroege beschikbaarheid tijdens perioden van beperkte aanvoer.

Blackred XVI (Midnight Sensation)
Blackred XVI (Midnight Sensation) onderscheidt zich tussen de nieuwe introducties met zijn zwarte schil en rode vruchtvlees. Deze variëteit, met een lage tot gemiddelde chill-vereiste, biedt een indrukwekkende smaak voor een vroege oogst in week 49/50. Blackred XVI is zeer productief, met een opbrengst van 45-50 ton per hectare, zoals gezien in Californië. De pruim behoudt zijn stevigheid en knapperigheid tijdens de rijping aan de boom, wat een lang plukvenster van ongeveer vijf weken mogelijk maakt. Met Brix-waarden tussen 20-25 en een uitstekend bewaarvermogen van meer dan 49 dagen bij -0,5°C zonder interne aandoeningen, is deze variëteit ideaal voor langeafstandstransport. De eerste commerciële blokken werden in 2022 geplant in Hanford, Californië.

Voor meer informatie:
Herschelle Mentoor
TopFruit
Tel: +27 21874 1033
[email protected]
www.topfruit.co.za

Publicatiedatum: