Een maand na het begin van het Egyptische zoete aardappelseizoen is de vraag hoog en stabiel, maar de prijzen dalen. "Het is heel normaal dat de prijzen in deze fase van het seizoen dalen", zegt Zayed Lasheen, CEO van AfriGoodGrows.
"De Egyptische teelt van zoete aardappelen is overvloedig dit seizoen, met volumes die met bijna een derde zijn gestegen ten opzichte van het vorige seizoen. Normaal gesproken is alleen de oogst uit de Kafr Sheikh regio beschikbaar rond deze tijd van het seizoen, terwijl de oogst uit Damietta later arriveert, rond december. Dit jaar arriveerde de oogst van Damietta veel eerder, waardoor het aanbod meteen vanaf het begin van het seizoen groot is."
De vroege start van het seizoen in Damietta zorgt ook voor een goede verdeling van de maten, wat de vraag stimuleert, voegt Zayed toe. "De teelt is daar grootschaliger dan in andere regio's, waardoor we veel meer L1, L2 en XL maten hebben, waar de meeste vraag naar is."
De vraag naar Egyptische zoete aardappelen is ongewoon hoog voor de zomer, volgens Zayed: "Normaal gesproken is de vraag niet zo hoog in de zomer, maar we zien dat zoete aardappelen het erg goed doen. Steeds meer consumenten zijn overtuigd van de voedingswaarde van zoete aardappelen, ook jongere consumenten. Ik was zeer verheugd toen ik de staf van het Spaanse voetbalteam hoorde vertellen dat de spelers meer dan 40 kg zoete aardappelen per dag eten, en het is ook onze rol als sector om dit supervoedsel te helpen promoten bij een grotere consumentenbasis."
De vraag komt volgens Zayed vooral uit Engeland en Nederland, gevolgd door Frankrijk, Italiƫ, Spanje en Oost-Europa. De populairste variƫteiten zijn Bellevue en Beauregard, in medium formaat. De exporteur voegt eraan toe dat de markt in de Golf langzamer is dan normaal.
Ondanks de onverminderde vraag zijn de prijzen sinds het begin van het seizoen gedaald. Zayed: "Maat M (150-300g) begon het seizoen aan 4 euro CIF Rotterdam per karton van 6 kg en staat nu op 3 euro. L1 (300-450g) is gedaald van 5 naar 4 euro. L2 (450-600g) en XL (+600g) gingen van 5,5 naar 4,25 euro."
"Het is normaal dat de prijzen dalen en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is het aanbod kleiner aan het begin van het seizoen. Ten tweede ruimen exporteurs zonder juiste opslagfaciliteiten hun voorraden zo snel als ze kunnen. Ik denk dat de prijzen voor Egyptische zoete aardappelen zullen blijven dalen totdat hun voorraden zijn uitgeput. Tegen het einde van het seizoen zullen de prijzen dan geleidelijk stijgen."
"Veel exporteurs zijn zich aan het aansluiten bij de zoete aardappelsector en hebben nog steeds geen ervaring met en kennis van dit bijzonder gevoelige gewas. Dus verzenden ze grote volumes zo snel als ze kunnen, zonder veel aandacht te besteden aan selectie en verpakking. Hierdoor krijgen ze klachten en dit draagt ook bij aan lagere prijzen. Later in het seizoen, wanneer deze nieuwkomers de markt verlaten, zullen klanten blijven werken met vertrouwde en ervaren exporteurs, waaronder wij van AfriGoodGrows."
Zayed zegt dat zijn team klaar is om aan de vraag te voldoen: "We hebben net een nieuw pakstation in gebruik genomen en over een paar weken zullen we ons nieuwe zoete aardappelmerk onthullen. Het is het resultaat van meer dan drie jaar inspanningen. Drie jaar geleden lanceerden we het "Good Roots" project, dat kleinschalige telers technische ondersteuning en training biedt in goede teeltpraktijken en -methoden. Dit project beslaat 40 ha in Kafr Sheikh en 72 ha in Damietta en heeft ons in staat gesteld om betere kwaliteit in te kopen op het gebied van kleur en grootte."
"We geloven in het potentieel van zoete aardappelen in Egypte. Op de internationale kaart van dit gewas zien we dat Spanje hoge kosten en een watertekort heeft. Honduras heeft ook te kampen met een ongunstig klimaat. De teelt in Zuid-Afrika en Portugal is nog kleinschalig. Wat de Verenigde Staten betreft, daar veroveren we elk jaar marktaandeel. Het is duidelijk dat Egypte in de toekomst een van de grootste origines van zoete aardappelen zal zijn," besluit de exporteur.
Voor meer informatie:
Zayed Lasheen
AfriGroodGrow
Tel: +420 739 019 060
[email protected]
www.afrigoodgrow.com