Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurent De Smedt, BelOrta:

"Lagere volumes hardfruit brengt extra verantwoordelijkheden om fruit goed af te zetten"

Tholen - Met de oogstraming op Prognosfruit van verleden week kunnen we wel stellen dat het nieuwe Europese hardfruitseizoen inmiddels weer in volle gang is. In België worden er in zowel de peren als de appelen lagere volumes verwacht, wat extra verantwoordelijkheden brengt om dit fruit goed af te zetten voor de telers, zo stelt Laurent De Smedt van BelOrta. "We hebben nu goed product in de boomgaard hangen, waar we veel mogelijkheden in zien", legt het divisiehoofd hardfruit van de coöperatie uit. "We moeten inzetten op een hogere consumptie van appels en peren."

Voor BelOrta en haar telers zal de pluk van de nieuwe Conference oogst voor lange bewaring maandag van start gaan. "Dat is een weekje vroeger dan vorig jaar, maar eigenlijk zien de peren er beter uit dan verleden seizoen", gaat Laurent verder. "Er is natuurlijk iets meer hagelschade geweest dit groeiseizoen, maar dat hoeft zeker voor de Conference geen probleem te zijn, omdat deze daar goed van herstelt. Over de schilkwaliteit mogen we over het algemeen dan ook niet klagen en ook de maat is wat dikker dan vorig jaar, dus we voorzien een heel mooi product voor komend seizoen."

Dat er in België een kleinere perenoogst is ten opzichte van vorig jaar, maar Europabreed juist een lichte stijging waarneembaar is, ziet de specialist dan ook zeker niet als een probleem. "In heel Europa is er inderdaad een lichte stijging van vijf procent, maar in kilo's is dit nog altijd geen grote oogst te noemen. Zo is het de derde kleinste oogst van de laatste 10 jaar, dus ik denk dat er zeker geen sprake zal zijn van overaanbod. Als we kijken naar de verdeling zomer- en winterrassen zien we wel dat er wat meer zomerperen zijn, wat in september/oktober nog wat druk kan geven van de zomerrassen. Echter, de Conference is een exportpeer, die standaard vanaf eind oktober/november de markt begint te overheersen in volume. Op dat moment moet de markt dan ook in evenwicht zijn."

Ook de eerdere berichten van overgebleven voorraden oude oogst baren Laurent weinig zorgen. "Ik heb dat ook gelezen en misschien zijn er hier en daar wat peren overgebleven, maar wij hebben een mooi verkoopseizoen achter de rug, waarbij we eigenlijk in mei de geplande volume geplaatst hadden. De nieuwe oogst zal vanaf de tweede helft van september hier niet meer door gehinderd worden, verwacht ik." Wel blijft de coöperatie, net als andere belanghebbenden van de peer, altijd op zoek naar nieuwe markten. "De Conference is een volumepeer, die ook nieuwe markten nodig heeft. Recent was het 10 jaar geleden dat Rusland een ban instelde op onze Conference en daar moeten alternatieven voor gezocht worden. Dat doen we nog steeds. We zien de vraag vanuit derde landen elk jaar verder groeien en ook dit jaar zullen we weer kijken naar markten als Azië of Zuid-Amerika."

Verhoogde appelprijzen
Hij ziet daarnaast potentieel voor een mooi Belgisch appelseizoen, ondanks fors lagere volumes. "In België hebben we 34 procent minder appels dan vorig jaar. Dit is een combinatie van het areaal dat sterk verminderd is in de laatste jaren en een iets kleinere oogst Jonagold, en andere standaardrassen, voor komend seizoen. Ook zien we dat heel Europa zo'n 11 procent minder appels zal hebben, waardoor we toch zeker potentieel zien met verhoogde prijzen ten opzichte van andere jaren. Bovendien is ook de industriemarkt een vragende partij, dus verwachten we een stevige bodem in de markt. Er zijn dus wel minder kilo's, maar over het algemeen hebben we een goed product, waarmee we de consument zeker kunnen overtuigen.

De daling van het appelareaal is een gevolg van vraag en aanbod in de markt, we hopen hier nu wel de bodem bereikt te hebben. We zien dat er van onze clubrassen de laatste jaren wel meer wordt aangeplant. Deze worden gestructureerd de markt in geplaatst, waardoor ze minder onderhevig zijn aan de fluctuaties die een Jonagold wel ervaart. Ook voor de Jonagoldtelers verwachten we dit jaar een beter seizoen in prijs. Er is minder druk vanuit het buitenland, zoals Polen, en ook Duitsland heeft een kleinere productie van de Red Prince, dus mogelijkheden zijn er wel degelijk. Al met al ligt er komend seizoen genoeg ruimte voor zowel onze peren, als de appels."

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)12 670 260
[email protected]
www.belorta.be