Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 32:

"Duitse vraag naar aardbeien niet bijzonder groot"

Binnenlandse aardbeienaanbiedingen domineerden op de Duitse markt. Volgens het BLE waren partijen uit Nederland, België en Polen niet meer dan aanvullend van aard. De beschikbaarheid was over het algemeen beperkt. Over het algemeen was de handel relatief rustig. De vraag was niet bijzonder groot en er kon zonder problemen aan worden voldaan. De kwaliteit was zeer ongelijk: de verslechterende omstandigheden dwongen verkopers vaak om hun eerdere eisen te verlagen.

In Berlijn kwam een groot aantal retourzendingen binnen van retailers, wat ook tot prijsverlagingen leidde: Af en toe werden verkoopprijzen van €0,20 per 500 g genoteerd. Op sommige markten was er soms een tekort aan smakelijke en aantrekkelijke producten, waardoor ze merkbaar duurder werden: in Frankfurt bijvoorbeeld moest tussen €2,50 en €3 per bakje van 500 g worden betaald.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Invoer van overzee domineerde nog steeds, met clubrassen die het populairst waren: Jazz en Royal Gala uit Nieuw-Zeeland en Pink Lady uit Chili en Zuid-Afrika speelden de hoofdrol. De afzet was vrij gunstig, met een gestage aanvoer.

Peren
De Italiaanse Carmen en Santa Maria en de Turkse Santa Marie vormden de basis van het aanbod. Over het geheel genomen kon de belangstelling gemakkelijk worden bevredigd. Over het algemeen was de belangstelling vrij beperkt.

Druiven
Het brede assortiment voldeed ruimschoots aan de vraag. De noteringen bleven vaak constant, maar daalden af en toe een beetje omdat de beschikbaarheid iets te groot was.

Abrikozen
Franse, Spaanse en Italiaanse importen voerden de boventoon, terwijl fruit uit Duitsland, Polen en de Republiek Moldavië het aanbod aanvulde. Op sommige plaatsen was de kwaliteit niet altijd even overtuigend, wat uiteraard een negatieve invloed had op de verkoop.

Perziken/nectarines
Het Spaanse en Italiaanse aanbod domineerde de markt. Grote kalibers waren het populairst bij de klanten, waarbij AA- en AAA-vruchten het best verkochten. De prijzen veranderden niet significant.

Pruimen
Binnenlandse aanbiedingen domineerden de pruimenmarkt, waarbij Cacaks Schöne en Cacaks Fruchtbare, Jojo, Hanita en verschillende topvariëteiten het populairst waren. Stanley-pruimen werden geleverd vanuit verschillende Oost-Europese landen en waren vooral populair bij bakkerijen.

Citroenen
Spaans en Zuid-Afrikaans fruit domineerde. Over het algemeen waren vraag en aanbod voldoende in evenwicht. De prijzen bleven daarom vaak constant.

Bananen
De zaken gingen erg traag: de zomervakantie en het zomerweer beperkten de opslagmogelijkheden. Handelaren reageerden hierop door hun aanbod te verminderen.

Bloemkool
Binnenlandse partijen domineerden, met partijen uit Polen, België, Nederland en Oostenrijk. De handel was unaniem rustig.

Sla
Bonte sla kwam uitsluitend uit Duitsland, terwijl Belgische en Nederlandse sla ook beschikbaar waren. IJsbergsla werd geleverd vanuit Duitsland, Nederland en Spanje.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uit binnenlandse, Nederlandse en Belgische partijen. Niet alle gangbare variëteiten waren altijd beschikbaar, waardoor de prijzen verschillende keren stegen.

Tomaten
Een zeer rijk aanbod ontmoette een zeer zwakke vraag. Het overaanbod, vooral van trostomaten, was veel te groot en kon alleen worden opgevangen met flinke kortingen.

Paprika's
Nederlandse aanbiedingen domineerden de markt. De beschikbaarheid was voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen ontwikkelden zich ongelijkmatig.

Bron: BLE

Publicatiedatum: