Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Service2Fruit passeert grens van driekwart miljard kilo fruit en start in nieuwe productgroep

"Opvallend mooie prijzen op het hout voor zowel appelen als peren"

Tholen - Bij Service2Fruit passeerde vandaag de driekwart miljard kilo fruit het handelsplatform. Trade director Emanuel Sluis was er vanaf de start bij. "Het heeft de nodige bloed, zweet en tranen gekost, maar we hebben wel bewezen dat het kan en dat we op deze transparante wijze een rol van betekenis kunnen spelen in de fruitmarkt."

Inmiddels is de houtverkoop in volle gang en worden er weer mooie prijzen gemaakt. "Toch wel verrassend", constateert Emanuel. "Zeker als je kijkt naar de slechte afloop van het Conference-seizoen en de hagel die landelijk voor de nodige schade heeft gezorgd. Nu zien we in de Conference wel dat die hagelschade redelijk vergroeid is, waardoor je uiteindelijk prima peren overhoudt. Want over de vorm, maat en bronzigheid hebben we dit seizoen zeker niet te klagen."

De gepubliceerde oogstprognoses tijdens Prognosfruit hebben volgens Emanuel minder invloed op de hardfruitprijzen. "Ik heb veel meer het idee dat de handel haar eigen beoordelingen maakt op basis van de oogst, dan dat ze afgaat op de cijfers. Alleen zie je dat de cijfers wel worden gebruikt in de onderhandelingen als er een volle oogst is of als er wijzigingen in de prognoses worden doorgevoerd."

Wat Emanuel betreft staan de seinen voor het nieuwe hardfruitseizoen op groen. "Europees gezien is er minder fruit en Nederland staat aan de goede kant. Dat geldt voor de Conference, maar ook voor de Comice-peren waarvan er minder zijn en de prijs op het hout op een nog hoger niveau ligt dan vorig jaar. Bij de Beurre Alexander Lucassen is er wel veel hagelschade en zal de vraag pas losbarsten als het buitenland op de markt komt."

"Ook de appelprijzen liggen op een goed niveau. De Elstar-prijzen liggen tussen de 60 en 70 cent en voor de volle gewassen Jonagold kun je ook achterin de 50 cent beuren. Zelfs voor de Boskoop liggen de prijzen hoog, als je ziet dat je die op het hout kunt verkopen voor een halve euro. Als je als teler niet met deze prijzen kunt leven, maak je echt wel een bewuste keus. Maar ik zie wel bereidwilligheid bij telers om te verkopen. Soms vraag je je af waarom mensen altijd het risico nemen om voor de laatste cent te gaan, maar dat hoort ook weer een beetje bij de handel."

Service2Fruit heeft er weer een paar telers bijgekregen die hun fruit via het platform verhandelen en daarom verwacht Manus weer op een vergelijkbaar volume uit te komen. "Op naar de 1 miljard kilo", lacht de Trade director, die ook nog een nieuwtje in petto heeft, want eerdaags zal het platform bekend maken ook een andere productgroep te faciliteren. "We hopen hier hetzelfde succes van te kunnen gaan maken als dat het Service2Fruit platform inmiddels is. Maar een start is altijd spannend. Transparantie is ons doel, maar er zijn ook nog altijd mensen die dat liever niet willen."

Voor meer informatie:
Emanuel Sluis
Service2Fruit
De Ooyen 15A
4191PB Geldermalsen
+31 885 321 300
[email protected]
www.service2fruit.com