Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Uienmarkt zoekt stemmingsorkest"

Tholen - De uienmarkt is onder hele andere omstandigheden gestart als afgelopen jaar, constateert Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie. "Iedereen is toch wel een beetje murw geslagen uit het vorige seizoen gekomen. Feitelijk zijn voor dit seizoen alle ingrediƫnten aanwezig, alleen ontbreekt de stemming nog. Vandaar dat we nog een stemmingsorkest zoeken."

"De opbrengsten zullen dit jaar gerust 'huge' worden. In het noorden liggen de opbrengsten hoger dan in het zuiden, maar gemiddeld genomen zullen we een flinke tsunami aan uien op ons afkrijgen", verwacht Tjerk. "Dat zal ook zijn invloed hebben op de prijszetting. Plantuien zijn nu al te koop tot tien cent en van zaaiuien zal ook - als het stemmingsorkest niet op tijd gaat spelen - de prijs weleens tussen de vijf cent en een dubbeltje kunnen liggen."

"Iedereen heeft lang in een verliessituatie gezeten en dat zie je momenteel in de markt. Iedereen probeert hierop te anticiperen. Zo zijn de inkoopcondities aangescherpt, wat ik persoonlijk begrijp, maar ook dat heeft weer invloed op de stemming. Eerlijk gezegd proef ik na zo'n jaar een beetje mentaliteitsarmoede. Ongeschreven regels als 'een man een man, een woord een woord' worden dan toch een vaag begrip."

"Dat Senegal nog niet aan de markt is, werkt ook al niet mee. Als zij wekelijks 20.000 ton uien bestellen, houdt dat de stemming er vaak ook wel in. Het voordeel is nog dat de uien vroeg en laat zijn gezaaid. Als we niet zo'n gespreide groei zouden hebben, zou dat nog meer een negatief prijseffect kunnen hebben", aldus Tjerk. "Maar de kaarten zijn wel heel anders geschud. Telers aanbod hebben we twee jaar nauwelijks gehad, nu klopt de ene na de andere teler aan om zijn uien te verkopen."

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
+31 (0)518 49 12 55
[email protected]
www.konaxx.nl