Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado

Het lagere volume van de avocado-export uit Peru zorgt voor lage voorraden in belangrijke markten zoals Europa, met een verwachte toename in oktober en november. Dit tekort heeft Zuid-Afrika ten goede gekomen, dat een van de beste verkoopperioden in het midden van het seizoen heeft ervaren en een sterk einde van het exportseizoen verwacht. Marokko zal rond half september beginnen met hogere volumes en betere maten, terwijl Rwanda ook na half september zal starten en markten verschuift van het Midden-Oosten naar Europa. Spanje heeft een goed seizoen gehad met een 50% hogere oogst van Valenciaanse avocado's, maar Andalusië kampt met lagere volumes door droogte. In Italië blijven de avocado-prijzen hoog door een sterke vraag, en Frankrijk ziet nu meer aanbod door de verminderde volumes uit Peru. Duitsland verwacht tekorten door afname van het aanbod uit Kenia, Peru en Zuid-Afrika. Chili vraagt hoge prijzen door de kleinere Mexicaanse oogst, terwijl Israël later deze maand een vroege start van het seizoen verwacht met een potentieel van 250.000 ton fruit. Nederland ervaart een zwakke avocado-markt door het vakantieseizoen. Mexico heeft vertragingen door regen, waardoor de aanvoer met 20% is gedaald, met een lauwe vraag in de VS ondanks een prijsstijging na de USDA-inspectiepauze in Michoacán in juni.

Nederland: Luie markt voor avocado's
De vraag naar avocado's is volgens een Hollandse importeur niet wild. Nu is dat in de vakantietijd waarin er voldoende ander fruit wordt aangeboden niet heel uitzonderlijk. Prijzen voor de dikke maten liggen tussen de 10 en 12 euro, maar de afzet van kleine maten is direct een stuk lastiger. De importeur geeft aan het heel lastig te vinden om zijn vooruitblik te geven: "Je hoort hierover tegenstrijdige berichten. Veel zal afhangen van wat Zuid-Afrika doet en hoe snel Peru stopt. Dat laatste lijkt niet al te lang meer te duren."

België: Blik naar ander fruit dan avocado's
In de zomermaanden loopt het altijd wat rustiger in de exoten, zo stelt een Belgische handelaar. "Je ziet dat de blik van de consument dan wat meer naar de typische zomerproducten, zoals steenfruit en meloenen gaat. Avocado's zijn dan wel ingeburgerd inmiddels, maar avocado op toast wordt toch meer gegeten buiten de zomermaanden, merken wij. Aan de andere kant van de handel is de aanvoer daarentegen ook wisselvallig, dus kunnen we vooral spreken van een rustige markt momenteel."

Duitsland: Tekorten verwacht
De voorraden uit de belangrijkste teeltlanden Kenia, Peru en Zuid-Afrika slinken nu merkbaar. "Chili zal pas in week 36-37 beginnen met de productie van grotere hoeveelheden en Israëlische avocado's zullen pas in week 41/42 op de markt komen. Naar verwachting zal Colombia dit jaar ook minder exporteren", bevestigt een Duitse importeur.
Chili vraagt momenteel extreem hoge aankoopprijzen voor zijn producten. Tot overmaat van ramp kopen de VS meer product uit Chili vanwege de kleinere oogst in Mexico. Daardoor zijn er in september en oktober tekorten te verwachten op de Duitse markt.

Frankrijk: Meer aanbod
Op de Franse markt zijn momenteel vooral avocado's uit Kenia en Peru te vinden. De door het weer veroorzaakte onderproductie van Peruaanse avocado's bedraagt ongeveer 20% dit seizoen, wat leidt tot lagere volumes en kleinere maten. Midden april werd de markt complex door een overvloed aan kleine maten en een piek in de aankomsten begin mei. De markt herstelde geleidelijk, met een afname in exportvolumes vanaf mei. In juni was de markt zeer gespannen met hoge prijzen door een gebrek aan goederen, maar sindsdien zijn er geen grote pieken meer geweest en lijkt de markt veelbelovend door de verminderde voorraden.

Italië: Hoge prijzen blijven
In Italië blijven avocado's extreem duur, met prijzen tussen €10 en €15, afhankelijk van herkomst, grootte en kwaliteit. Na het einde van het Zuid-Afrikaanse Pinkerton-seizoen is de vraag iets afgevlakt, maar tot twee of drie weken geleden was deze nog erg sterk. Momenteel zijn Hass-avocado's beschikbaar uit Peru, Kenia en Colombia, maar avocado's met een groene schil zijn schaars en kosten meer dan €12. Een grossier in Noord-Italië kijkt uit naar de Israëlische en Spaanse seizoenen die eind september beginnen om de markt te verfrissen.

Spanje: Goed seizoen voor Valenciaanse avocado's en export voor Andalusië
De Valenciaanse telersvereniging en de avocado-producentenvereniging rapporteren een positieve balans voor het seizoen, met een oogststijging van 50% ten opzichte van het vorige jaar. De productie in de Valenciaanse Gemeenschap bereikte 21.000 ton, vergeleken met 14.000 ton het vorige seizoen, dankzij de verbeterde vegetatieve ontwikkeling van de bomen en de komst van nieuwe plantages.

Deze positieve ontwikkeling staat in contrast met de situatie in Andalusië, het belangrijkste teeltgebied van Spanje, waar de droogte ernstige schade heeft veroorzaakt en sommige bedrijven zelfs gedwongen heeft om te stoppen. Door het verminderde aanbod uit Andalusië was de vraag naar avocado's hoog, wat leidde tot een vlotte marketing en stabiele prijzen rond €2,50 per kilogram. Echter, aan het einde van het seizoen ondervonden telers problemen door de komst van import uit het zuidelijk halfrond op de Europese markt.

Ondanks de uitdagingen in Andalusië, meldde het Andalusische ministerie van Landbouw een stijging van 9,8% in de waarde van de avocado-export tussen januari en mei 2024, met een totaal van 185.258.000 euro. Het geëxporteerde volume steeg met 11,9% tot 54.397 ton. Voor de periode van september 2023 tot mei 2024 bedraagt de stijging in de Andalusische avocado-export 15% in zowel volume als waarde, vergeleken met het vorige seizoen.

Op dit moment zijn de prijzen acceptabel en de consumptie goed, hoewel deze de afgelopen twee weken iets is gedaald door de vakantieperiode. De zomer lijkt stabieler dan vorig jaar, toen er veel problemen waren, en er is een toenemende vraag naar kleine en middelgrote avocado's, wat de voorkeur heeft van consumenten op zoek naar betaalbare prijzen.

Peru: Volumes opnieuw lager dit seizoen

De langetermijneffecten van het weerfenomeen El Niño hebben invloed gehad op de avocadobomen in Peru. Een Peruaanse expert meldt dat de export van avocado's uit Peru langzaam verloopt, met een verwachte daling van 40% tot 45% in het geëxporteerde volume voor de seizoenen 2024/25 en 2023/24 tot augustus. De prijzen blijven vergelijkbaar met het vorige seizoen door het lage aanbod op de markten. Er wordt echter een aanzienlijke toename in het volume verwacht vanaf oktober/november.

Een andere teler geeft aan dat nieuwe plantages de impact van de lagere volumes hebben verzacht. "Hoewel de Peruaanse avocado's eindigden met 5% minder, hebben de nieuwe velden, die in 2020 en 2021 zijn aangeplant, geholpen om de scherpe daling in de teelt dit jaar te verbergen."

Zuid-Afrika: Sterk einde van het exportseizoen verwacht

Na een van de beste verkoopperioden voor Zuid-Afrikaanse avocado's in lange tijd, dankzij lagere volumes uit Peru, wordt ook een sterk einde van het exportseizoen verwacht. Echter, exporteurs ondervinden problemen door vertragingen bij het verschepen, waarbij de reistijd van Zuid-Afrika naar Europa is toegenomen van gemiddeld 20-22 dagen naar 40 dagen, wat problematisch is voor avocado's met een beperkte houdbaarheid. Ondanks de goede prijzen blijft het verschepen een uitdaging door het gebrek aan verschepingsmogelijkheden vanuit de haven van Kaapstad.

De Zuid-Afrikaanse avocadosector heeft bevestigd dat China recent toestemming heeft gegeven voor de export vanuit Zuid-Afrika, na inspecties door Chinese autoriteiten. Het seizoen verloopt over het algemeen goed, met meer dan 80% van de geschatte 20 miljoen kartons al verscheept, waarvan bijna 18 miljoen kartons. Men verwacht op zijn minst 20 miljoen kartons te halen, met fruit uit Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique.

Door de sterke export aan het einde van het seizoen zal het binnenlandse aanbod van avocado's tegen het einde van het jaar beperkt zijn. De volumes die op de markten aankomen zijn al gedaald, en de prijs kan tegen november oplopen tot R30/kg. Momenteel wordt een zak van zes kleine Hass-avocado's verkocht voor R29,99 (1,5 euro) bij een grote retailer, terwijl de prijs op de markt in Johannesburg R22,50 per kilo is voor trays van 4 kg, en lager voor grotere verpakkingen. Het nationale gemiddelde is R15 (0,75 euro) per kilo. Fuerte-avocado's presteren beter dan Hass in Zuid-Afrika, met Fuerte gemiddeld R20,68/kg en Hass R10,99/kg. Pinkertons bevinden zich tussen deze twee prijsklassen, op R15/kg.

Marokko: Meer volumes en betere maten verwacht
Het Marokkaanse seizoen begint in week 38 of 39 voor de variëteiten met groene schil en in week 43 voor de Hass-variëteit. Het areaal bedraagt ongeveer 10 duizend ha, een lichte stijging ten opzichte van het vorige seizoen. Maar de verwachte volumes liggen rond de 80-90 duizend ton, of 33-50% meer dan vorig seizoen, volgens een vertegenwoordiger van de telers. Hij zei: "De voorspelde toename in volumes is te danken aan de rijpheid van jonge bomen, verbeterde maten en betere klimatologische omstandigheden." Dezelfde bron voegt eraan toe dat de oogst voor het komende seizoen gekenmerkt wordt door grotere maten, met meer fruit in de maten 16, 18 en 20.

Rwanda: verschuiving naar Europese markt in het volgende seizoen
Het Rwandese seizoen begint in week 39 of 40 en zal gekenmerkt worden door commerciële veranderingen. Tot nu toe was 90% van de volumes van Rwanda bestemd voor het Midden-Oosten en werden ze per vliegtuig vervoerd. Een Rwandese teler vertelt: "We hebben de afgelopen twee seizoenen verschillende proeven gedaan om via zee naar Europa te leveren. Vorig seizoen hebben we commerciële proeven gedaan met de export van containers naar Rotterdam en Algeciras. Deze proeven waren zeer succesvol en zullen ons in staat stellen om vanaf volgend seizoen te diversifiëren naar de Europese markt." Dezelfde bron voegt eraan toe: "Het verschepen van avocado's naar Rotterdam over zee, via de Keniaanse haven Mombasa, duurde vroeger ongeveer 31 dagen, wat ideaal was." Dezelfde bron voegt eraan toe: "Maar door de crisis in de Rode Zee is deze transittijd toegenomen tot meer dan 43 dagen. We hebben ons moeten aanpassen aan deze ernstige crisis door ons te richten op dichterbij gelegen markten."

De totale volumes van Rwanda voor volgend seizoen zullen naar verwachting rond de 10 duizend ton liggen, met een verbetering in grootte ten opzichte van vorig seizoen en meer fruit van de grootte 16 tot 20.

Israël: Vroege start van het seizoen verwacht
Het avocado-oogstseizoen 2024/25 in Israël zal naar verwachting vroeger beginnen dan normaal door de hete zomer, die de oogst heeft versneld. Deze week zijn de eerste groene avocados geoogst, en de belangrijkste oogst wordt vanaf eind augustus verwacht. In sommige noordelijke gebieden van Israël is de droge stof iets hoger door de warme omstandigheden. Telers voorzien een lagere opbrengst van Pinkerton-avocado's, aangezien dit jaar een slecht jaar voor deze variëteit lijkt te zijn. Verwacht wordt dat Israël een groot seizoen zal hebben, met ongeveer 250.000 ton fruit aan de bomen, waarvan de helft geëxporteerd zal worden.

Ondanks logistieke uitdagingen en de oorlog blijft Rusland een belangrijke afnemer van groene avocados. Het belangrijkste exportseizoen van Israël is van januari tot maart, wanneer de Hass-avocado's volop beschikbaar zijn en de meeste avocado's naar de Europese markt worden geëxporteerd.

Noord-Amerika: Laat einde van Mexico's "Loca" avocadoseizoen verwacht
Het "Loca" of "gekke" seizoen van avocado's is aan de gang. De grootste vertraging is de regen die de afgelopen vier weken de aanvoer heeft beïnvloed.

Terwijl Loca normaal gesproken eindigt in oktober, zal het door de klimaatverandering naar verwachting eindigen in november. In totaal is er dit jaar ongeveer 20 procent minder fruit uit Mexico gekomen. Ondertussen is het volume in Peru, Colombia en Californië gestegen.

In Mexico komt het fruit uit Michoacán en Jalisco, waar de boomgaarden met de Mendez-variëteit - waarvan de meeste in Jalisco liggen - het grootste volume hebben. De grootte is echter overwegend aan de kleine kant en grotere maten (36 en 32) zijn moeilijk te krijgen. Ook in Mexico oogsten Nayarit en Colima al avocado's, net als Morelos.

Ondertussen is de vraag lauw omdat retailers zachtfruit, watermeloenen en druiven gebruiken als promotiedoeleinden in plaats van avocado's. Er wordt echter verwacht dat de vraag zal toenemen omdat activiteiten zoals terug naar school en voetbal zijn begonnen. De prijzen zijn net gestegen na de USDA-inspectiepauze in Michoacán in juni.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt bananen

Publicatiedatum: