Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achtste hagelbui van het jaar treft steen- en hardfruitteelt in Spaanse Lleida

De hagelstorm van 13 augustus in de Noord-Spaanse provincie Lleida trof enkele streken waar steenfruit wordt geteeld, zoals Aitona en Seròs, maar ook waar hardfruit wordt geteeld, zoals Albatàrrec en Puigverd de Lleida. Volgens cijfers van telersvereniging Asaja Lleida veroorzaakte de storm schade aan ongeveer 750 hectare in het zuiden van de provincie.

"De storm passeerde in nauwelijks 20 minuten, maar ze heeft een spoor van vernieling nagelaten", vertelt Pere Roqué. "Er hangt nog 20 à 30% van het steenfruit in de bomen, maar omdat het reeds rijp fruit betreft met een hoog suikergehalte zullen de vruchten die door de hagel zijn getekend niet meer op de markt kunnen worden gebracht."

"De schade varieert per streek en per perceel, maar is uiteindelijk wel aanzienlijk. In Aitona heeft bijvoorbeeld nagenoeg de helft van het fruit in de boomgaarden schade opgelopen, maar op sommige percelen moet al het nog niet geoogste fruit als verloren worden beschouwd. Ook in Albatàrrec zijn er boomgaarden waar geen steenfruit meer geplukt zal kunnen worden."

"Ondertussen werd er ook wat hardfruit geoogst. In Albatàrrec werden al Conference-peren geplukt en in Puigverd de Lleida rode appelen. In sommige gemeenten heeft de hagel, met bollen zo groot als een munt van een euro, tot 70-80% van het fruit dat nog aan de bomen hing beschadigd."

"Toename van hagelbuien is een teken van klimaatverandering"
Deze nieuwe hagelbui is de achtste die de provincie Lleida dit jaar treft. "In zomertijd zijn er wel vaker stormen, maar we hebben er nog nooit zoveel gezien als de afgelopen jaren", zegt Pere. "Midden juli of begin augustus regent het altijd wel eens, maar dat er van mei tot bijna eind september gemiddeld 10 tot 12 stormen over de streek trekken, toont aan dat er de afgelopen decennia een klimaatverandering heeft plaatsgevonden."

Ook de schadevergoedingen die Agroseguro uitkeert bevestigen dit gegeven, zoals de verzekeraar zelf aangeeft. In 2023 werd een record aan schadevergoedingen uitgekeerd aan Spaanse telers, waarbij hagel de op één na grootste boosdoener was, na de droogtesituatie.

"Tijdens de winter gaan we proberen om samen met de nationale klimaatinstanties een analyse te maken van deze situatie. We moeten ook goed in kaart brengen wat de impact ervan is op de voedselproductie, zodat we de juiste oplossingen kunnen vinden. Want al dit fruit gaat naar bestemmingen die erop wachten."

"Op dit moment is de enige effectieve oplossing de installatie van anti-hagelnetten, maar zelfs als er een financiering tot 40% is, betekent dit nog steeds een zeer hoge investering voor de telers."

"De kost van de installatie van anti-hagelnetten varieert van € 18.000 tot € 35.000 per hectare in het geval er aanpassingen moeten worden gedaan aan de boomgaarden zelf om de structuren te kunnen installeren. Als je weet dat het gemiddelde areaal van een fruitbedrijf in Lleida 10 hectare is, betekent dit een investering van om en bij de € 200.000."

Voor meer informatie:
Asaja Lleida
@asajalleida
@pereroqueoro

Publicatiedatum: