Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inagro experimenteert met vergisten van witlofresten

Dit voorjaar werd de pocketvergister van Inagro gevoed met resten uit de witlofteelt. In een eerste verkennende fase van het project werd op laboratoriumschaal bepaald hoeveel biogas er kan worden geproduceerd uit witlofresten. Om het vergistingsproces vervolgens in praktijk te testen kreeg de pocketvergister gedurende vier maanden plantaardig afval uit de witlofsector te verwerken.

Pocketvergisters zijn kleinschalige vergisters op maat van een landbouwbedrijf. In deze installaties groeien micro-organismen die organisch materiaal omzetten in biogas. Door dit gas te verbranden via warmte-krachtkoppeling kan men vervolgens groene stroom en warmte opwekken.

Witloftelers gaven aan dat ze vooral geïnteresseerd zijn in het tot waarde brengen van hun bladafval. Het bleek echter dat de biogasproductie sterk afnam naarmate de hoeveelheid bladeren in de voeding van de vergister toenam. Dit was voor de onderzoekers niet verrassend, aangezien de laboratoriumtesten al hadden uitgewezen dat bladeren een laag biogaspotentieel hebben.

Om de biologische activiteit in de reactor levend te houden, is er voldoende energierijke voeding zoals witlofwortelen nodig. Door de slechte weersomstandigheden in 2023 waren witlofwortelen beperkt voorradig en daarom moeilijk te verkrijgen. Om het vergistingsproces draaiende te houden, werd aanvullend kuilmaïs en enkele andere reststromen zoals prei en kool aan de reactor toegevoegd.

Een gedetailleerd verslag van deze pilottest zal eind dit jaar worden gepubliceerd, bij het afronden van het project.

Voor meer informatie:
Inagro vzw
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: