Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
HarvestR

Nieuw vaccin tegen schimmels op druiven, peren, mango's en groenten

HarvestR in Israël heeft met succes dsRNA-behandelingen getest voor het bestrijden van schimmels op belangrijke fruitsoorten zoals druiven. De volgende fase van grootschalige commerciële proeven is net gestart en omvat druiven en peren. Gal Admati, CEO van HarvestR: "We hebben de behandelingen op druiven getest en zijn van plan om nu peren en mango's toe te voegen. Later willen we deze technologie ook toepassen op een breed scala aan schimmelpathogenen die andere gewassen in de boomgaard teisteren. Over het algemeen kan elke groenten- of fruitsoort dat last heeft van pathogene schimmels, worden behandeld."
Gal Admati, CEO en oprichter met Dr. Yael Bar Lavan, R&D Manager van HarvestR.

Admati zegt dat de eerste proeven in de laboratoria van het Volcani Instituut in Israël hebben aangetoond dat de behandeling, die bestaat uit een op dsRNA gebaseerde besproeiing met geïnduceerde genonderdrukking, effectief is. "De toepassing van de behandeling heeft een aanzienlijke verlenging van de houdbaarheid laten zien. Er is een duidelijke vermindering van schimmels op fruit in vergelijking met de onbehandelde controlegroep en andere groepen. We hebben een reductie van 50% gezien in pathogene schimmels in vergelijking met de controlegroep. Het ziet er veelbelovend uit. We zijn net begonnen met grootschalige proeven. Het wordt gedaan in een groot commercieel verpakkingsbedrijf van peren en ander fruit in Israël," legt Admati uit.

Hun doel, zegt hij, is om voedselverliezen en -afval te verminderen. "Er is een grote verscheidenheid aan schimmelpathogenen in groenten en fruit die het fruit oneetbaar maken en de houdbaarheid verkorten. De algemeen geaccepteerde cijfers liggen tussen de 30-45% van de gewassen die nooit op tafel komen. Dit is een enorm getal, waarbij $940 miljard verloren gaat. Een enorm percentage gaat verloren door schimmelpathogenen.

We zijn van plan om alle groenten en fruit aan te pakken met onze technologie. Het hangt allemaal af van het gewas en de schimmelziekte. Onze technologie is flexibel en extreem specifiek. Onze behandeling beïnvloedt alleen de ziekteverwekker die we willen beïnvloeden. Hierdoor kunnen we een gezond product leveren zonder nadelige effecten. De behandeling wordt beschouwd als biologisch, je kunt het een groen product noemen. Het belangrijkste probleem dat we aanpakken is de schimmel zelf. Het fruit ondergaat van nature verschillende veranderingen. We pakken niet direct de normale veroudering van fruit aan, maar de pathogene schimmels van groenten en fruit om langdurige bewaring te verbeteren," legt Admati uit.

Resistentie van pathogenen tegen traditionele chemicaliën overwinnen
Hij legt uit dat traditionele landbouwchemicaliën het probleem hebben dat ziekteverwekkers na verloop van tijd resistentie kunnen ontwikkelen. "Agrochemicaliën hebben een breed werkingsgebied en maken geen onderscheid tussen verschillende organismen. Onze aanpak richt zich echter op meerdere gensequenties die verantwoordelijk zijn voor essentiële metabolische processen. Door onze technologie te richten op drie of meer gensequenties, verkleinen we aanzienlijk de kans dat een ziekteverwekker resistentie ontwikkelt tegen onze behandeling. Door twee of drie doelwitten tegelijk aan te pakken, verminderen we het risico dat een organisme weerstand opbouwt."

Admati zegt dat hun behandeling bijvoorbeeld zou kunnen worden gebruikt om het zeer grote probleem van botrytis te behandelen dat veel voorkomt in boomgaarden over de hele wereld. "We hopen dit probleem te behandelen en het bederf dat het veroorzaakt te verminderen. Onze methode zal dit doen op een manier die niet schadelijk is voor het milieu en die niet giftig is."

Streven naar volledige beschikbaarheid op de markt vanaf eind 2026
Admati geeft aan dat de regelgevingsroute voor RNA-interferentie (RNAi) in de VS al is vastgesteld. Dit maakt het gemakkelijker om deze nieuwe toepassing op groenten en fruit toe te passen. "We streven ernaar om eind 2026 of begin 2027 op de markt te komen. Er is al een regelgevend pad voor dsRNA-toepassingen. Zelfs als we niet als eerste op de markt komen, zullen we een van de eersten zijn. We zijn misschien wel het eerste bedrijf dat schimmelpathogenen behandelt," zegt Admati.

De ontwikkeling van de technologie werd geleid door Dr. Naom Alkan samen met Dr. Daniel Duanis Assaf, Dr. Lena Povarenov van het Volcani Instituut en samen met Prof. Robert Fluhr van het Weizmann Instituut. "Ik heb het bedrijf eind 2023 opgericht via een licentieovereenkomst. We hebben 450.000 dollar opgehaald bij de InNegev Incubator, met steun van de Israëlische Innovatie Autoriteit. Meer financiering zal ons in staat stellen om meer en beter werk te verrichten op een snellere en productievere manier. We zijn ook op zoek naar samenwerkingen met agrochemische bedrijven en anderen," besluit Admati.

Voor meer informatie:
Gal Admati
HarvestR
[email protected]
www.Harvestrag.com

Publicatiedatum: