Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuadoraanse bananentelers verliezen wekelijks $ 700.000 door Moko-bacterie

"In Ecuador worden 70.000 kartons bananen per week aangetast door de Moko-bacterie, wat een economisch verlies van ongeveer $ 700.000 betekent", zei de Ecuadoraanse minister van Landbouw, Danilo Palacios, tijdens de inauguratie van het wetenschappelijk comité voor de bestrijding van de Moko-plaag in Guayaquil. Palacios benadrukte dat met een verantwoord beheer Moko geen groot probleem zou moeten zijn. Het wetenschappelijk comité is opgericht vanuit de overheid, de banksector, telers en academici.

Als onderdeel van de strategieën om deze plaag te bestrijden, werden kredietfaciliteiten aangekondigd door BanEcuador, met kredieten tot $ 150.000, een aflossingsvrije periode van een jaar en een rentevoet van 16%, zo zei Paola Aguilar, manager van BanEcuador. Palacios vermeldde bovendien dat het werkterrein van het comité in de toekomst zal worden uitgebreid om andere plagen en problemen aan te pakken, waaronder drugs in containers.

Patricio Almeida, directeur van Agrocalidad, wees op het belang om in te grijpen in verlaten plantages die zijn aangetast door Moko en benadrukte dat volgens studies slechts 11% van de teeltbedrijven bioveiligheidsmaatregelen implementeert. Het belang van financiering om de plaag te voorkomen is dus groot. Agrocalidad is erin geslaagd om 32.000 van de 70.000 hectare bananen in de provincie Los Ríos te controleren en heeft vastgesteld dat ongeveer 8% van de geïnspecteerde gewassen besmet is, terwijl dat in 2023 nog 3% was.

Het gebruik van drones voor monitoring in de provincie Manabí heeft aangetoond dat ongeveer 2.500 hectare bakbananen is aangetast. Om de plaag beter onder controle te krijgen, zal er een waarschuwingssysteem worden geïmplementeerd om efficiënt met telers te kunnen communiceren over mogelijke uitbraken.

Bron: expreso.ec

Publicatiedatum: