Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestuurders kopen aansprakelijkheid af in opzienbarend faillissement

Tholen - Curator Souren en zijn team zijn sinds een maand weer teler af. Volgens plan zijn half juli de laatste komkommers geoogst in een kas in Steenbergen. Ook de in een opzienbarend faillissement betrokken kassen in Made zijn verkocht. Met de verkoop van 22 hectare kas is 14,5 miljoen euro opgehaald. Met de verkoop van de teelten en de inventarissen is 4,3 miljoen euro opgehaald.

Een nieuw faillissementsverslag geeft meer inzicht in de financiƫle afhandeling van het faillissement, maar niet in de bevindingen van de forensisch accountant waarvan een verslag is opgesteld. Die bevindingen waren 'op velerlei punten niet mis te verstaan', wil de curator in het verslag nog wel even kwijt. Beide partijen zijn afkoop van bestuurdersaansprakelijkheid overeengekomen.

Hulp van achterbuurman
Na een gerechtelijke uitspraak dit voorjaar kwam afwikkeling van het faillissement in een stroomversnelling. "Alles is geregeld en daarvoor is ook betaald", liet de curator na het sluiten van de overeenkomsten eerder al weten. Daarmee kwam er een einde aan een opvallende fase in de afhandeling van een groot faillissement, waarop de curator in het meest recente verslag nog wel even terugblikt.

Met hulp van de achterbuurman in Steenbergen is de teelt van komkommers en paprika's in de kassen voortgezet, zodra de curator controle over de kassen terug had. Uit vrees voor sabotage wist hij met hulp van IT-teams daags voor de overname van de kassen aansturing van alle installaties over te nemen.

"Ik wilde zo voorkomen dat de over te nemen teelten op het allerlaatste moment alsnog zouden (kunnen) worden vernietigd, bijvoorbeeld door verontreiniging van het water", schrijft hij in het verslag. "Deze vrees kwam voort uit het nagenoeg totale gebrek aan communicatie met de bestuurders tot dan toe en bleek achteraf gelukkig niet terecht. De bestuurders werkten volledig mee."

Opbrengst uit tijdelijke exploitatie
Met het laten doorlopen van de teelt heeft de curator kosten gemaakt. Desondanks rekent de curator erop dat de netto-opbrengst voor de boedel uit de exploitatie ongeveer een half miljoen euro zal bedragen. Afrekening van de tijdelijke exploitatie van de tuinen door de curator moet nog plaatsvinden.

Vooral de exploitatie in Steenbergen leverde profijt op, omdat hier nagenoeg meteen kon worden geoogst en er geen aanloopteeltkosten waren. De exploitatie van de tuin in Made kende maar een oogstduur van twee weken. Hier begon de paprikaoogst pas eind april. De opbrengst uit het korte oogstvenster weegt hier mogelijk niet op tegen de verwarmingskosten. Hierdoor was de exploitatie in Made mogelijk verliesgevend.

De curator neemt dit verlies, omdat er 'een hoge vergoeding' is bedongen voor vrijgave van de staande teelt. "De daarvoor ontvangen vergoeding is hoger dan de totale netto begrote winst uit de exploitatie van de staande teelt in deze kas over heel 2024, uitgaande van hoge prijzen."

Verkoop kassen
De kassen zijn voor 85% van de getaxeerde waarde verkocht. In Steenbergen zijn de kassen verkocht aan de teler die de curator tijdens de tijdelijke exploitatie al te hulp schoot. In Made zijn de kassen verkocht aan de broers die eerder nog uit de kassen werden gezet door de curator.

De totale baten die de curator heeft gerealiseerd bedragen zullen naar verwachting richting de 23 miljoen euro gaan. Na aftrek van een hypothecaire schuld is er 17 miljoen euro naar de boedel gevloeid. Het huidige boedelsaldo bedraagt 15,7 miljoen euro.

Betaling schuldeisers
Mogelijk kan 75 procent van het bij schuldeisers openstaande bedrag door de curator uit de opbrengsten betaald worden, al is het nog 'hoogst onzeker' of dit percentage ook gehaald wordt. "Het gaat thans echter alleen nog om de waardering van de kwijting in de vaststellingsovereenkomst."

Er moet, met andere woorden, nog gerekend gaan worden. Er is voor 26 miljoen euro aan vorderingen bekend, waarvan ruim 1 miljoen euro van de belastingdienst en 25 miljoen van concurrente crediteuren. Onder de schuldeisers is ook energieleverancier Powerhouse. Dat is veruit de grootste schuldeiser, die een vordering indiende van bijna 20 miljoen. Het bedrijf vroeg in het najaar van 2022 faillissement aan voor Capsicum B.V., waarbij ook voor een reeks gerelateerde bedrijven het faillissement volgde.

Streep door hypotheek
De opbrengst van 23 miljoen euro bestaat ook uit een 'aanzienlijke afname' van schulden van in het complexe faillissement betrokken bedrijven aan hun bestuurders en gelieerde vennootschappen. De exacte omvang hiervan is volgens de curator lastig vast te stellen.

Onder meer door een hypotheek van 33 miljoen van een gelieerd bedrijf is een streep gehaald. Hier zou nog een schuld van 12,5 miljoen open staan. De curator betwist dit. Besloten is deze schuld buiten beschouwing te laten. Ook onderdeel van de deal is dat vorderingen van de broers, die de kassen in Made in onderpacht hadden, op de boedel komen te vervallen. Zij maakten kosten voor de teelt, die daarna na tijdelijk door de curator werd overgenomen na juridisch ingrijpen. De curator liet dit voorjaar weten dat hij het idee dat de broers 'verkeerd geadviseerd zijn'.

Juridisch vervolg
De curator en de bij het faillissement betrokken partijen mogen dan een overeenkomst hebben gesloten, dat neemt niet dat er nog het nodige moet gebeuren of gaat gebeuren in de bijzondere zaak. In het verslag doet de curator melding van een actie van de Belastingdienst, die twee betrokken failliete bedrijven aansprakelijk stelt voor door uitzendbureaus verschuldigde loonbelasting, wijzend op de Wet Keten Aansprakelijkheid. Het gaat hier mogelijk om 2,5 miljoen euro.

Ook op een ander punt komt de complexe constructie met meerdere vennootschappen weer om de hoek kijken. Bestuurdersaansprakelijkheid is afgekocht en hiervoor moet 2,5 miljoen euro aan de curator worden betaald. Wie wat precies moet betalen, moet nog wel uitgezocht worden. Eenzelfde vraagstuk speelt voor toerekening en verdeling van de overnameopbrengsten van de teelten.

Over de zaak
Op 29 november 2022 is faillissement uitgesproken over Capsicum B.V. en ook over de bv's Colour Capsicum H, Colour Capsicum K en Colour Capsicum R. Op 6 december volgde ook uitspraak van het faillissement over Colour Capsicum v.o.f. en Growers v.o.f. Curator Mathieu Souren uit Zoetermeer is samen met zijn team met het onderzoek belast.