Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika begint WTO-geschil over beperkingen citrusexport naar EU

Zuid-Afrika heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een geschil aangespannen tegen de Europese Unie (EU) over maatregelen die de citrusexport beperken. Dit geschil is ontstaan uit de pogingen van de EU om de Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) en de schimmel Citrus Black Spot (P. citricarpa) te bestrijden. Zuid-Afrika noemde de beperkingen "onwetenschappelijk en discriminerend" en beweert dat Citrus Black Spot vlekken op de schil veroorzaakt, maar de kwaliteit van het citrus zelf niet aantast.

Als reactie op de bezorgdheid van Zuid-Afrika is een WTO-panel opgericht om de importregels van de EU voor Zuid-Afrikaanse citrus te herzien. Deze ontwikkeling volgt op het formele verzoek van Zuid-Afrika om geschillenbeslechting, dat leidde tot de vorming van het panel. De vergadering van de Commissie voor Geschillenbeslechting op 26 juli de officiƫle start van het proces markeerde, met als volgende fase de selectie van panelleden.

De Zuid-Afrikaanse regering heeft haar vertrouwen in haar positie uitgesproken en is voorbereid op alle mogelijke uitkomsten, waaronder het in beroep gaan tegen eventuele negatieve beslissingen. Het geschil, dat extra wordt benadrukt door de aanzienlijke export van Zuid-Afrikaanse citrus naar de EU, onderstreept de bredere handelsspanningen tussen de twee partijen. De citrussector staat voor potentiƫle jaarlijkse kosten van R2 miljard (bijna 102 mln euro) als gevolg van de EU-maatregelen, en het oplossen van dit geschil heeft aanzienlijke economische gevolgen voor Zuid-Afrika, de op een na grootste citrusexporteur ter wereld.

Bron: businesstech.co.za

Publicatiedatum: