Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

20% minder Cuello de Dama vijgen in Lleida met kleinere maten

In de Noord-Spaanse provincie Lleida zijn onlangs weer de eerste Cuello de Dama vijgen geplukt. Door nachtvorst eind april is 20% van het fruit verloren gegaan. Er hangen overwegend kleine en gemiddeld grote vijgen aan de bomen.

"We hebben vorige week de eerste kartons afgezet. Ze zijn goed ontvangen in de markt. Het is echt een seizoensproduct waar consumenten reikhalzend naar uitkijken", zegt Genís Bordes, manager van Fruïm.

"Op dit moment is de beschikbaarheid nog beperkt, maar vanaf week 35 zullen de volumes gaan toenemen", legt de teler en handelaar uit. "De maten van de eerste partijen zijn zoals gewoonlijk goed, maar naarmate het seizoen vordert zal de helft van het fruit niet boven maat 63 tot 56 uitkomen."

Fruïm heeft ongeveer 70 hectare vijgenteelt in Lleida – eigen teelt en contracttelers – naast ook wat boomgaarden in Alicante. "Het Lleida-seizoen loopt van half augustus tot half november. Met het fruit uit Alicante zijn we al in mei op de markt", vertelt Genís.

"De afgelopen jaren hebben we ons areaal uitgebreid en zijn we een belangrijke speler geworden in de vijgenhandel. We zijn bovendien een van de eerste bedrijven die een ultramoderne sorteermachine speciaal voor vijgen hebben geïnstalleerd", zegt hij trots.

Vijgen zijn samen met granaatappelen en kersen de belangrijkste producten van Fruïm, dat ook steenfruit en groenten teelt. De vijgen wordt vooral aan supermarkten in Spanje, Italië, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland geleverd.

"Op de binnenlandse markt zullen we nog een paar dagen de concurrentie moeten aangaan met de Colar vijgen uit Alicante, terwijl we in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Duitsland de strijd aangaan met de Turkse Bursa-vijgen, die iets goedkoper zijn vanwege de lage arbeidskosten", aldus Genís.

Hoewel het grootste deel van de vijgenoogst bestemd is voor de versmarkt, wordt een deel ook diepgevroren voor de jam- en zoetwarenindustrie. Het laat toe de oogst optimaal te benutten.

Voor meer informatie:
Genís Bordes Arnó
Fruïm
Ctra. de Lleida a Vall d'Aran, km. 16
25125 Alguaire (Lleida) – Spanje
Mob: +34 698 65 03 32
Tel: +34 973 75 61 68
[email protected]

Publicatiedatum: