Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 33 tonen ook stijging andere zomerkasgroenten

Komkommerprijs kent opnieuw stevige prijspiek

Een kleine stijging van de middenprijzen voor losse tomaten en trostomaten brengt de prijs nog niet boven het vijfjarig gemiddelde bij het VBT in week 33. Daarvoor is een gemiddelde kiloprijs van 51 eurocent voor losse tomaten en 47 eurocent voor trostomaten niet genoeg. De komkommerprijs kent een grote opleving en ook de prijzen voor rode paprika stijgen.

De komkommerprijs zit bij de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties stevig in de lift sinds eind juli. Aan het eind van week 33 brengt dat de gemiddelde stuksprijs op net geen 95 eurocent.

Traditioneel doet zomers weer de vraag naar de frisse groente goed. De terugkeer van vakantiepubliek helpt mogelijk ook een stukje mee. Desondanks overstijgt de piekprijs in week 33 die van de afgelopen jaren.

Sinds 2016 kan alleen de prijsvorming in week 33 in 2018 in de buurt komen. Ook rond mei steeg de komkommerprijs dit jaar al tot grote hoogten. Tussen de middenprijs in week 33 van dit jaar en die van vorig jaar zit ruim 60 eurocent.

Een blik op de prijs voor biologische komkommers leert dat de prijsvorming hier stabieler is. Op een piek in week 24 en een dal in week 25 na ligt de prijs al weken stabiel boven het vijfjarig gemiddelde, met in week 33 een gemiddelde stuksprijs van 73,7 eurocent.

De stijging van de rode paprikaprijs brengt de middenprijs nog niet tot boven het vijfjarig gemiddelde. Voor rood is in week 33 gemiddeld net geen 1,30 per kilo betaald, voor groen 1,28 en voor geel 1,57. De prijs voor geel en groen zakt wel een stukje. Het is vooral de verdubbeling van de middenprijs van rood die opvalt.

Afgelopen week steeg ook de middenprijs voor kropsla, eveneens een groente die het goed doet bij zomerweer. De afgelopen weken was daar weinig van terug te zien terwijl het zonnetje toch goed scheen, maar met 45,4 eurocent per stuk komt de middenprijs nu toch weer in de buurt van 'normaal' voor de tijd van het jaar.

De aardbeienprijs herstelt zich en klimt op uit een zomerdal. Afgerond 3,44 euro per kilo in week 33 brengt de prijs terug tot net onder het vijfjarig gemiddelde. Teler Philip Van Overbeke signaleerde het prijsherstel. Hij geeft als mogelijke reden voor prijsherstel supermarktacties die vraag stimuleren.

Bekijk hier alle VBT-middenprijzen voor week 33 voor groenten. Alle prijsgrafieken zijn na te zien bij het ministerie van Landbouw en Visserij op de pagina met landbouwcijfers.