Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert van Ooijen, Van Ooijen Groenten en Fruit:

"Komkommers ongekend duur voor de tijd van het jaar"

Tholen - "Komkommers zijn momenteel de grootste uitschieter in prijs", vertelt Robert van Ooijen van Van Ooijen Groenten en Fruit. Hij koopt dagelijks in de ochtenden in op de veilingen BelOrta, REO en Hoogstraten voor klanten op de Nederlandse markt. "Hoewel de aanvoer niet eens heel slecht is, zijn de komkommers al anderhalve week superduur. Dinsdag werden de 35'ers en 40'ers rond de 85 cent verkocht, alleen de 30'ers bleven wat achter. Maar de stekkomkommers worden ook nog steeds boven de euro geveild, dus dat is een hoop geld voor de tijd van het jaar."

"De klokprijs van de rode paprika's zakte dinsdag terug naar de 1,15 euro, maar de gele (1,60 - 1,70 euro) en vooral de groene (1,85 - 2 euro) worden heel aardig betaald. De groene doen het hele seizoen al heel aardig mee", constateert Robert. "De tomatenprijs is al het hele seizoen niet overdreven hoog. Dinsdag lag de prijs van de vleestomaten rond de 65 cent per kilo, wat iets meer is dan de afgelopen weken. Ook voor de trostomaten worden geen schrikbarende prijzen gemaakt. Wel zie je vaak als augustus vordert, dat de prijzen wat stijgen. Dat zagen we dinsdag ook bij de aubergines die allemaal boven de euro gingen."

"De sla is nu wat duurder, maar is een lange periode goedkoop geweest. Daar lijkt het hele zomerseizoen al wat teveel van te zijn. Begin juli was er even een opleving in prijs, maar verder hield het niet over. De prijs van de Lollo Bionda zit rond de 20 cent, maar als het even tegenzit, doet 15 cent ook mee. Rode en groene eikenbladsla zijn iets duurder, maar dat zijn iets kleinere producten waar ook minder aantallen van staan. De prijs van de Romaine-sla is altijd wat beter dan de alternatieve slasoorten. Verder zien we hoge prijzen voor veldsla, ik verwacht dat er in landen als Italië en Frankrijk minder beschikbaar is, waardoor de mensen in België terechtkomen."

Uit de mond
Naast de kasgroenten is Robert gericht op de inkoop van aardbeien en ander zachtfruit. "Van de aardbeien zien we momenteel een normaal aanbod. De mooiste aardbeien werden dinsdag voor 2,25 - 2,30 euro aan de klok verkocht, maar het aardbeienaanbod is momenteel een bonte verzameling vanuit de vollegrond, bedekte teelt en de kas. Wel zie je dat de aardbeien een beetje uit de mond raken. We zien de prijzen wat voortkabbelen, wel vond ik de frambozen alweer vrij goedkoop."

Het Belgische kersenseizoen is alweer ten einde, maar dat was volgens Robert geen onverdeeld succes. "Veel kersen zijn kapotgegaan in het voorjaar. Daardoor waren er weinig kersen beschikbaar en waren ze bovendien stervensduur. Er komen door de jaren heen steeds minder Belgische kersen. Het is natuurlijk een korte en arbeidsintensieve teelt waar steeds minder telers zich aan wagen. Wij hebben dit jaar dan ook weinig kersen gekocht."

In het algeheel signaleert Robert wel dat de klokverkoop steeds grilliger wordt. "Vroeger sprongen mensen met één, twee centjes en tegenwoordig gaat dat met een dubbeltje tegelijk." De Belgische veilingen blijven volgens Robert onverminderd populair bij de Nederlandse kopers. "Voor de prijszetting zijn de Belgische veilingen bepalend op de West-Europese markt. Onze kracht is dat we ter plaatse aanwezig zijn en met een extra kwaliteitscontrole ervoor kunnen zorgen dat alles perfect naar de klanten gaat."

Voor meer informatie:
Robert van Ooijen
Groenten en fruit import van Ooijen B.V.
Linnenstraat 3
2988 XL Ridderkerk
Veiling: +3215565531
Mobiel: +31651545998
[email protected]
www.vanooijenbv.nl