Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere Griekse perenoogst

Dit seizoen zullen er meer Griekse peren op de markt komen, omdat het weer minder problemen veroorzaakte dan vorig jaar, zegt Paris Karastergios, import-exportcoördinator voor de Griekse producentenexporteur Kastargiou P. Bros S.A.: "De perenoogst van dit seizoen wordt gekenmerkt door veel grotere volumes in vergelijking met het vorige seizoen, omdat de bloei effectiever was en de weersomstandigheden het hele jaar door gunstig waren. We hebben geen vorstschade of hagelbuien gehad, in tegenstelling tot de vorige seizoenen. Een paar weken voor de oogst, vóór week 29, was er een uitgebreide hittegolf die ervoor zorgde dat een paar partijen eerder rijp waren dan verwacht, maar over het algemeen had het weer geen grote negatieve invloed op de teelt."

De goede oogst geldt voor alle variëteiten die Karastergios teelt, legt hij uit. "De volumes van peren zijn groter dan vorig jaar, in alle drie onze variëteiten, een toename van zelfs 50 tot 60 procent in sommige gevallen, aangezien de oogst van 2023 erg mager was. Maar vergeleken met de gemiddelde opbrengst hebben we dit jaar iets van 10 tot 20 procent meer geplukt dan de gemiddelde oogst."

Helaas werd de start van het seizoen niet gevolgd door een sterke vraag, volgens Karastergios: "De vraag is iets lager dan we eerst hadden verwacht, vooral na de levendige belangstelling in het begin van het seizoen, zowel vanuit Europa als vanuit landen in het Midden-Oosten. Ik ben echter optimistisch dat de vraag de komende weken weer zal stijgen. Tegelijkertijd zal in Israël, een van onze belangrijkste markten, de vraag in september weer aantrekken, omdat de feestdagen voor het Joodse Nieuwjaar dichterbij komen."

De mooie perenoogst is niet uniek voor Griekenland, wat betekent dat er zware concurrentie is op de markt, stelt Karastergios. "Voorlopig is er een overaanbod van peren op alle markten, in Azië en Europa. Een feit dat ons niet hielp bij het opstellen van onze laadschema's tijdens het begin van het seizoen. Andere landen die traditioneel peren leveren, zoals Italië en Spanje, hebben dit seizoen ook grotere volumes, waardoor de markt nog meer onder druk komt te staan, zelfs voor klanten die tot nu toe vaste afnemers van Griekse peren waren."

"Het is tot nu toe een stressvol seizoen geweest. Ik ben echter optimistisch dat de situatie in de komende weken ten goede zal keren, aangezien de beschikbaarheid van lokale peren in veel van onze belangrijkste doelmarkten niet langer aanwezig zal zijn. Ook denk ik dat het gemakkelijker is om onze klantenkring te behouden en misschien te laten groeien, omdat onze peren consequent onder ons eigen merk op de markt worden gebracht. Zelfs in deze omstandigheden van overbevoorrade markten," besluit Karastergios.

Voor meer informatie:
Paris Karastergios
Karastergiou P. Bros S.A.
Tel: +30 693 2469117
[email protected]

Publicatiedatum: