Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in actie bij Berry Packing Services

Compacte sorteermachine detecteert kleine afwijkingen in blauwe bessen

In 2005 begon WECO met een speciale afdeling voor het sorteren van blauwe bessen. Sindsdien zijn de apparatuur en mogelijkheden aanzienlijk verbeterd en het bedrijf toont trots hun nieuwste aanwinst, de 360Tek Sortivator, die in maart van dit jaar werd gelanceerd. Het is een compacte sorteermachine die aan het einde van de WECO Sortivator blauwe bessenlijn staat. "Deze sorteerder onderscheidt zich door zijn kleine voetafdruk en hoge verwerkingscapaciteit, maar ook door de mogelijkheid om de bes 360 graden te draaien en tot 16 foto's te maken", zegt Eric Horner, Vice President bij WECO.

Klein vloeroppervlak
De 360Tek Sortivator voor blauwe bessen is verkrijgbaar in twee maten, 20 en 40 inch breed. Hij detecteert kleine defecten terwijl het zachtfruit in de zakken van de zandglasvormige rollen vallen. Van daaruit gaan ze naar een camerasysteem dat tot 16 high-definition foto's maakt met geavanceerde machine learning technologie (AI). Naast het verwijderen van fruit met gebreken, kan de 360Tek eenvoudig geconfigureerd worden om ook groter en ander fruit te onderscheiden in dezelfde run. Ondanks de kleine afmetingen heeft de 360Tek een verwerkingscapaciteit tot 8.000 kg blauwe bessen per uur, afhankelijk van de grootte. "Dit is meer dan het dubbele van wat andere sorteermachines in de sector kunnen en met een veel kleinere voetafdruk", aldus Horner.

De eerste 40 inch brede 360Tek is in actie te zien bij Berry Packing Services in Nederland en er zijn 20 inch sorteermachines geïnstalleerd in de VS, in Florida en Oregon. Buiten Noord-Amerika zijn tot nu toe in totaal acht 20-inch sorteermachines geïnstalleerd in zes verschillende landen in Europa, waaronder Polen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Servië. "De 360Tek is de ontbrekende schakel in een traditionele sorteerlijn voor blauwe bessen", zegt Horner. "Ik geloof dat dit een baanbrekende technologie is voor onze klanten en de blauwe bessensector." De nieuwste technologie voor het sorteren van blauwe bessen is ontwikkeld in samenwerking met Multiscan Technologies, een zusterbedrijf van WECO. Beide bedrijven zijn eigendom van de Duravant bedrijvenfamilie.


Links: 360Tek Sortivator. Rechts: Harm Valckx (Berry Packing Services) en Carlos de Miguel, Elias Stenzel, Brett Rietveld en Eric Horner van WECO/Multiscan.

Andere modules van blauwe bessenlijn
Dankzij de modulaire technologie kunnen verschillende soorten sorteermachines aan een lijn worden toegevoegd. De 360Tek komt helemaal aan het einde van de lijn en wordt voorafgegaan door een blower (elevator) die klein afval, gedroogde bloemen en ondermaats zachtfruit verwijdert. Na de blower komt de BerryTek Sortivator, ook een veelgebruikt onderdeel van een sorteerlijn voor blauwe bessen. Deze kleuren- en zachtfruitsorteerder met twee zichtvensters verwijdert rode en groene bessen en overrijp fruit. De camera's aan de boven- en onderkant van de machine kunnen twee kanten van elk stuk fruit scannen.

De Impulse Soft Sorter is een ander veelgebruikt onderdeel van een blauwe bessenlijn. Deze sorteerder meet ook de zachtheid of stevigheid van het fruit en verwijdert zachte en ongeschikte bessen. In dit geval maakt de bes contact met een sensor. "We bieden twee soorten sorteerders om de zachtheid te bepalen, omdat niet alle zachte bessen gelijk zijn", aldus Horner. De BerryTek en Impulse worden gebruikt in 95 procent van de geïnstalleerde lijnconfiguraties voor blauwe bessen.

Klik hieronder voor een video van de hele lijn.

Verhuur van apparatuur
WECO werd 40 jaar geleden opgericht en richtte zich aanvankelijk alleen op de verwerkende tomatensector met een tomatensorteerder op de oogstmachine. "Vanaf het begin hebben we onze klanten de mogelijkheid geboden om onze apparatuur te huren", aldus Horner. Huurcontracten worden geleverd met service en upgrades voor de apparatuur. Momenteel verhuurt het bedrijf machines aan klanten in de VS, Canada, Mexico, Chili, Peru en verschillende landen in Europa. Servicefaciliteiten over de hele wereld onderhouden de verhuurvloot. "Service is ons geheim en daarmee onderscheiden we ons. De oogst is kort en de kwaliteit van apparatuur is cruciaal," zei hij.

Asia Fruit Logistica
WECO sorteert blauwe bessen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Australië en Zuid-Afrika. Het bedrijf wil uitbreiden naar China en zal volgende maand aanwezig zijn op Asia Fruit Logistica in Hong Kong.

Voor meer informatie:
Eric Horner
WECO
Noord-Amerika, Zuid-Amerika, China
Tel: +1 425 802 3313
[email protected]
www.wecotek.com

Carlos de Miguel
Multiscan
Europa, Midden-Oosten, Afrika
Tel: +34 96 533 18 31
[email protected]
www.multiscan.eu

Publicatiedatum: