Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe daling Peruaanse blauwe bessenoogst

De Peruaanse blauwe bessenoogst is nagenoeg gehalveerd tussen week 18 en 32 (mei, juni, juli). De sector blijft kampen met klimaatuitdagingen, zoals El Niño in 2023 en nu de onverwachte komst van La Niña, die leidt tot vertragingen in de bloei door koudestress.

Impact van klimaatuitdagingen
"Deze situatie heeft ernstige gevolgen voor het Ventura ras, dat goed is voor ruim een kwart van de Peruaanse teelt", stelt Elizabeth Miranda, commercieel manager van Agrobusiness Internacional Perú (ABI Perú). "Gepatenteerde rassen zoals Madeira®, Eureka, Sekoya Pop en OZblu® Mágica hebben echter bewezen beter bestand en productiever te zijn onder deze ongunstige omstandigheden."

Variedad Ventura, retrasos en la inducción floral

Ondanks deze tegenslagen zijn de prijzen van blauwe bessen met 50% gestegen, wat de telers ten goede is gekomen. Miranda legt uit dat er momenteel veel onzekerheid is over hoe Peru zijn teelt voor 2024-2025 zal aanpakken.

Stijgende prijzen compenseren oogstdaling
Met de oogstdaling zijn de prijzen in 2023-2024 gestegen tot gemiddeld € 7,46 per kilo FOB, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022-2023. Peru exporteerde dit seizoen 225.000 ton blauwe bessen. De gemiddelde opbrengst was 11 ton per hectare, 20% minder dan het jaar ervoor. Desondanks hebben de hoge prijzen de teelt winstgevend gehouden, waardoor die nog steeds aantrekkelijk is voor Peruaanse telers.

Belangrijkste bestemmingen
Wat de export betreft, blijven de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Peruaanse blauwe bessen. De VS heeft een aandeel van 56% en wordt gevolgd door Nederland (20%) en China (10%). Omdat de consumptie per hoofd van de bevolking in China nog laag is (0,26 kilo/persoon) in vergelijking met de Verenigde Staten (2,63 kilo/persoon), liggen er volop kansen voor verdere groei. Marketingcampagnes moeten dit product bekender maken op de Aziatische markt.

Miranda is optimistisch: "De Peruaanse blauwe bes blijft concurrerend dankzij de hoge kwaliteit en de mogelijkheid tot jaarronde levering. In juni en juli worden de beste prijzen gehaald."

Agrobusiness Internacional blijft uitblinken op de wereldmarkt, niet alleen in de afzet van blauwe bessen, maar ook van hoogwaardige kokosvezels, cruciaal voor de teelt van dit fruit. Het bedrijf levert dit product ondertussen in Peru, Mexico, Chili, Ecuador, Zuid-Afrika en Australië.

Miranda benadrukt dat het succes van het bedrijf te danken is aan de kwaliteit van het product. De kokosvezel van Agrobusiness Internacional presteert uitstekend en wordt zelfs door kwekers aanbevolen aan hun klanten.

Voor meer informatie:
Elizabeth Miranda (commercieel manager)
Agrobusiness Internacional Perú
Tel: +51 956 105 032
[email protected]
https://abiperu.com

Publicatiedatum: