Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooral gesneden watermeloen wint terrein

De consumptie van tussendoortjes heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke stijging doorgemaakt, gedreven door veranderingen in eetgewoonten en levensstijl.

Wereldwijd is de snackconsumptie gestegen van 62,3 miljoen ton in 2019 tot ongeveer 68 miljoen ton in 2023, zo blijkt uit een analyse van de Duitse statistiekdienst Statista. Deze stijging weerspiegelt een grotere vraag naar voedingsmiddelen die snel en zonder veel voorbereidende stappen kunnen worden geconsumeerd.

Consumenten willen gezonder leven en zijn zich steeds meer bewust van de invloed die voeding heeft op de ontwikkeling van sommige ziekten. Ze beoordelen voedsel niet alleen meer in termen van smaak en uiterlijk, maar alsmaar meer op het al of niet aanwezig zijn van additieven of conserveringsmiddelen.

Het lievelingsfruit van de Duitsers
In Europa is watermeloen het zomerfruit bij uitstek, maar volgens Juan López van Proexport, de vereniging van telers en exporteurs van groenten en fruit van Murcia, zien we ook een verschuiving in de vraag buiten de zomerperiode omdat de rassen veel beter worden en consumenten er ook op andere momenten van het jaar naar op zoek zijn.

Duitsland is de grootste consument van watermeloenen in Europa. In de zomer van 2023 ging er 425.000 ton over de toonbank.

"Er zijn meer dan 1.200 watermeloenrassen over de hele wereld, die variëren in grootte, vorm, kleur en smaak. Over het algemeen geven Europeanen de voorkeur aan de gestreepte watermeloen, al is dat niet het geval in Spanje, waar de zwarte watermeloen nog steeds op één staat", aldus Juan López.

Nu blijkt evenwel dat in vrijwel alle markten de afzet van mini-watermeloenen wat tegenvalt. "Het is effectiever om gesneden producten te verkopen", zegt López. "Op deze manier kun je niet alleen de hoeveelheid kiezen die je wilt kopen, maar kun je ook de kwaliteit van het product controleren op het moment van aankoop. Ongeveer 60% van de watermeloenen die in de Spaanse supermarkten wordt verkocht, is voorgesneden product."

"Watermeloen is de perfecte snack voor alle leeftijden, vooral nu in de zomer, wanneer het zo belangrijk is om voldoende vocht op te nemen. Watermeloen bestaat immers voor meer dan 90% uit water", benadrukt Juan López. "En met watermeloen moet je niet kiezen tussen ofwel gezond ofwel lekker. Het is gewoon beide."

Watermeloen is een uitstekende bron van vitamine B, C en E, evenals van mineralen zoals fosfor, magnesium, calcium en ijzer. Bovendien bevat het antioxidanten met ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen. Ook is van natuurlijke fytochemicaliën zoals polyfenolen, vitamine C, β-caroteen en lycopeen bekend dat ze hun effect via andere mechanismen verspreiden, zoals regulatie van de celgroei, reactie van het immuunsysteem en modulatie van genexpressie.

Voor meer informatie:
Proexport
Ronda de Levante, 1, Entlo.
30008 Murcia (Spanje)
Tel: +34 646 27 80 50
[email protected]
www.proexport.es