Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse cactusvijgenteler heeft resistent ras tegen cochenilleluis

Dit jaar wordt het voor de grootste cactusvijgenteler van Spanje, Don Chumbito, wachten tot begin september voor het eerste fruit wordt geoogst. "Het seizoen zal tien dagen later van start gaan dan vorig jaar, maar van bij het begin zullen de maatsortering en de kwaliteit goed zijn", zegt Pedro Pérez, manager van dit teeltbedrijf uit Murcia.

In september en oktober zullen de grootste volumes op de markt komen, maar ook in de laatste twee maanden van het jaar zal er nog product beschikbaar zijn. "Dit jaar hebben we ons areaal helaas moeten halveren vanwege de cochenilleluisplaag. Er is interesse voor onze cactusvijgen vanuit heel Europa, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, maar omdat we over niet genoeg kilo's zullen beschikken, hebben we besloten ons uitsluitend op de Spaanse markt te richten."

"Op dit moment hebben we geen enkele vorm van hulp of steun van de overheid om deze plaag aan te pakken, omdat cactusvijg in Spanje nog steeds is opgenomen in de catalogus van invasieve soorten. In Portugal en Italië is hij ondertussen wel al van die lijst geschrapt", vertelt Pedro. "De cochenilleluis treft niet alleen Spanje, maar alle teeltgebieden in de wereld: van Tunesië, Marokko of Algerije tot Israël of Zuid-Afrika. Daarom is het zo belangrijk dat we na jaren veredelen eindelijk een nieuw ras hebben dat resistent is tegen de aanvallen van dit insect."

"We zijn vier jaar geleden met dit project begonnen met meer dan 500 biotypen. Hetzij door kruising hetzij door een soort mutatie – we weten het niet goed, we zien het als een geschenk van de natuur – zijn we erin geslaagd een biotype te isoleren dat niet wordt aangetast door de cochenilleplaag."

"Sun Candy, zoals dit ras zal gaan heten, brengt cactusvijgen met een gele schil met roze tinten en van zeer goede maten voort. Het vruchtvlees is knapperig, donkeroranje en met een zeer hoge Brix-waarde. Ik durf zelfs te stellen dat het de zoetste cactusvijg is die ik ooit heb geproefd."

"Volgend jaar zouden we genoeg planten moeten hebben om een mooi areaal aan te leggen en over een paar jaar hopen we de Sun Candy cactusvijgen dan op de Spaanse en buitenlandse markt af te zetten."

"Maar ondanks de opbrengstdaling als gevolg van de plaag, zullen we ook dit jaar, zoals altijd, fruit van buitengewone kwaliteit hebben. Cactusvijgen telen is een heel technische bezigheid en je moet je er 100% op toeleggen om het beste fruit te krijgen. Vanaf het prille begin hebben we ons tot doel gesteld om niet zomaar een teler te zijn van cactusvijgen, maar de beste van allemaal."

Voor meer informatie:
Don Chumbito
Paraje Cabecico del Rey, Km. 1
30154 Valladolises (Murcia) – Spanje
Tel: +34 616 238 204
[email protected]
http://donchumbito.com

Publicatiedatum: