Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BDO:

Overnames in Food & Flowers-sector lopen terug

De M&A-markt van de Food & Flowers-sector vertoont een dalende trend. Het aantal deals is in het eerste half jaar van 2024 teruggelopen naar het niveau van 2022, zo meldt BDO in een update. Ondanks een stabiliserende markt, een afnemend inflatiecijfer, dalende energieprijzen en stabilisatie van de rente, blijft de sector voor grote uitdagingen staan. Strategische kopers zijn terughoudend om overnames te doen. Private Equity-partijen blijven daarentegen actief op de markt. Opvallend is dat het aantal deals waarbij zowel de koper als verkoper uit Nederland komen, relatief sterk is toegenomen, van gemiddeld 41% naar 51% van het totale dealvolume. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat kopers eerst op de thuismarkt kijken voordat ze internationaal gaan zoeken naar interessante deals.

"Onze verwachting is dat de dalende trend in het aantal deals zal stabiliseren en dat het dealvolume op termijn weer zal toenemen. Hoewel Private Equity-partijen naar verwachting actief zullen blijven in de markt, zullen de uitdagingen waar strategische kopers mee te maken hebben niet gemakkelijk op te lossen zijn. Op termijn kan het dealvolume van strategische kopers juist weer toenemen, omdat men relevant wil blijven, schaalgrootte wil creƫren en in de markt voorop wil blijven lopen."

Trends subsector Food
Hoewel de koopkracht toeneemt en de omzetvolumes stabiel blijven, stegen als gevolg van overheidsmaatregelen de consumentenprijzen (denk aan: verhoging van accijnzen op alcoholische dranken). Ook tonen ontwikkelingen in de cacaomarkt aan dat hogere grondstofprijzen mogelijk nog lange tijd kunnen leiden tot hogere consumentenprijzen.

Ondanks deze uitdagingen blijft de sector dynamisch, met veel ontwikkelingen op het gebied van food-tech, plantaardige alternatieven en biologische producten. Overnames in deze segmenten blijven aan de orde van de dag. Zo heeft vleeswarenfabrikant Group of Butchers recent het Duitse Abbelen overgenomen, een fabrikant van gemaksproducten met een groeiend aandeel aan vleesvrije producten.

Trends subsector Flowers
Hoewel de economische omstandigheden zijn verbeterd, blijven tekenen van een sterke groei van de Flower sector nog uit. Dit kan deels worden toegeschreven aan de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt voor deze sector. Met name voor kleinere bedrijven zijn de vereiste investeringen een blijvende uitdaging.

Het aantal deals in de Flower sector blijft laag, mede doordat de M&A markt nog niet echt aantrekt vanwege de moeilijke tijden in de branche. Wij verwachten desondanks dat het aantal deals weer zal toenemen. Deels uit noodzaak en deels vanwege de consolidatiekracht van grote spelers die mogelijkheden zien in de uitdagingen in de branche en doorgaan met hun uitbreidingsstrategie.

Dealactiviteit Food & Flowers
Het aantal deals is in de eerste helft van 2024 afgenomen wanneer je het vergelijkt met dezelfde periode in 2023. We voorspellen dat de neerwaartse trend zal stabiliseren in de tweede helft van 2024. Met name vanwege de verwachting dat het aantal overnames door strategische partijen weer zal toenemen.
Private Equity-betrokkenheid
Hoewel het totale dealvolume ten opzichte van de tweede helft van 2023 daalde, is het aantal Private Equity-deals in de eerste helft van dit jaar zowel relatief als absoluut gestegen. De daling in het totale dealvolume kan dan ook worden toegeschreven aan de afname van het aantal deals door strategische kopers.

Cross-Border activiteit
Het aantal Europese deals is in het afgelopen half jaar afgenomen. Relatief worden er veel deals gesloten waar er sprake is van zowel een Nederlandse koper als verkoper. De daling van het aantal Europese deals zou kunnen worden verklaard door de geopolitieke onzekerheden.



Bron: BDO

Publicatiedatum: