Tholen - Het gaat de laatste jaren niet makkelijk voor de Belgische druiven. Energiekosten blijven een heikel punt en telers hebben moeite opvolging te vinden, waardoor er zorgen zijn over de toekomst van het Belgische product. Toch blijven de Belgische druiven onverminderd populair. Zo blijkt ook dit jaar weer bij de start van de Overijse Druivenfeesten, waar de voorbereidingen momenteel voor getroffen worden. "Er blijft elk jaar veel volk op afkomen en ook dit jaar staat er van morgen tot dinsdag weer een mooi evenement op het programma", zo vertelt Philip Dewit van het gelijknamige druiventeeltbedrijf uit Overijse.
Ook op het bedrijf van Philip zijn de voorbereidingen in volle gang. Het is, zo stelt de grootste Vlaamse druiventeler, een prachtige manier om de spotlight op de Belgische druiven te plaatsen. Want de toekomst van de Belgische druiventeelt wordt nog wel eens over getwijfeld, maar dit is toch allerminst het geval bij Druiven Dewit. "Bij ons staat de opvolging al klaar. Koen heeft het virus ook te pakken en zal vanaf de komende jaarwisseling het bedrijf overnemen. De 5de generatie. Dat is toch mooi. Ik blijf uiteraard wel actief, maar hij zal dan verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering", zo legt Philip uit. Een unicum in een sector, waarbij opvolging om verschillende redenen steeds lastiger te vinden is.
Onderaanbod
"Ik ben heel blij dat onze toekomst verzekerd is", vervolgt hij. Dat er eerder problemen zijn in aanbod dan in vraag is ook een bijzondere situatie, want problemen in de verkoop ervaren de enkele overgebleven Vlaamse telers zeker niet. "Er is eerder sprake van onderaanbod. De vraag blijft elk jaar onverminderd hoog. Ook dit jaar weer. We zijn rond midden juli gestart en je ziet gelijk dat men op de stoep staat. Het is bij ons elk jaar rond dezelfde periode. We beginnen net na de jaarwisseling met verwarmen, waarna de druiven zo'n 6 maanden later rijp zijn. Uiteindelijk hebben de weersomstandigheden wel een beetje invloed, omdat je soms wat extra moet stoken om de vocht uit de serre te halen, maar over het algemeen blijft het altijd 20 graden, waardoor we ze op hetzelfde moment kunnen verwachten."
Ook dit jaar weer dus en volgens Philip is de kwaliteit weer helemaal in orde. "Ze zien er zeker en vast goed uit. De druiven hebben op hun gemak kunnen groeien, omdat er geen sprake was van zeer warme weersomstandigheden. Als het snel heel warm wordt, willen ze te vlug rijpen en blijven ze te klein. Dit seizoen hebben ze langzaamaan mooi dik kunnen worden. Precies zoals we ze graag hebben en daar komen de mensen voor langs. Dat is de laatste jaren alleen maar gegroeid. De korte keten is sinds corona echt sterk opgewaardeerd. Veel mensen zijn toen gestart met op bezoek komen en hebben van daaruit de korte keten ontdekt. Daarna zijn ze blijven komen, dus we zitten nog altijd in de situatie dat de vraag het aanbod overstijgt."
Kijken naar uitbreiding
Op de vraag of de grote vraag, gecombineerd met het beperkte aantal telers, Philip en zijn zoon ertoe doet bewegen om uit te breiden, houdt hij de boot nog even af. "Zoals gezegd gaat mijn zoon Koen het bedrijf op 1 januari overnemen. Er lijkt wel degelijk ruimte om op de huidige markt uit te breiden. In de verkoop zal dat geen problemen opleveren, maar we moeten ook het werk gedaan krijgen. We zijn een familiebedrijf en uitbreiding betekent ook dat er extra arbeidskrachten bij moeten komen. Dat is niet per se een probleem, maar dan moeten we ze wel vinden. Laat ik het zo zeggen, we zijn erover aan het nadenken."
Uitdagingen blijven er daarentegen ook, zo stelt Philip. "Het is het eeuwige verhaal van de energiekosten. Dat is altijd een probleem dat we niet zelf in de hand hebben. Als er iets gebeurt in de wereld stijgen de prijzen en wij moeten ermee omgaan. Daar kunnen we niets aan veranderen. Het moeilijke is dat de prijzen ook niet snel meer zullen verlagen. Alleen, we zitten nu op een punt dat verhogen eigenlijk ook niet meer mogelijk is, want we kunnen het niet meer doorrekenen aan de klant. De druiven zijn een nicheproduct, die al aan de dure kant zijn. Nu betaalt men nog dergelijke prijzen voor lokaal product, maar nog duurder kunnen we ze echt niet maken."
Druivenfeesten
Toch gaat de blik van Philip en zijn familie nu eerst naar de komende dagen, want vanaf morgen staan dus de Druivenfeesten op het programma. "We zijn in volle voorbereiding. We doen ook weer mee aan de druivenexpositie, waarbij telers hun fruit leveren. Deze kan men dan komen bezichtigen, proeven en kopen. Bovendien wordt het fruit gekeurd, waarbij er in de beginjaren nog een eerste, tweede en derde prijs werd uitgereikt. Inmiddels is dit door het gebrek aan telers niet meer het geval, maar er zijn nog genoeg druiven om van te genieten."
"Verder is er tot en met dinsdag een groot scala aan evenementen georganiseerd. Normaal waren de feesten altijd van vrijdag tot en met woensdag, maar de druivenkoers, die normaal op woensdag was, is nu vrijdag, waardoor het een dag is vervroegd om de koers tijdens de feesten te houden. Bovendien zijn er elke avond Vlaamse zangers, bekende namen, en zijn er overdag senioren- en kindernamiddagen, een streekproductenmarkt, rommelmarkt en praalwagenstoet. Genoeg te beleven dus en alles met de druif in het achterhoofd. Ten slotte wordt er ook nog een druivenambassadeur gekozen, die zowel de druiven als de gemeente vertegenwoordigd. Elke avond is gratis, dus we nodigen eenieder van harte uit langs te komen."
Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse, Belgiƫ
+32(0)478 54 24 55
[email protected]
www.druivendewit.be
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse