Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lagere volumes zijn niet eens zo slecht geweest voor de kalibers

"Liever net iets te weinig peren dan net iets te veel"

Tholen - Met de eerste officiële pluk van federaal minister van Landbouw David Clarinval is het Conference seizoen toch ook afgetrapt. Ook bij Van Haelst Fruit is men rustigaan gestart met de oogst, maar maandag zullen de grotere volumes toch langzaam maar zeker komen. "Een leuke periode weer en ondanks dat er wat heisa ontstaan was, omdat ik inschatte dat er een oogst ging zijn van om en nabij de 80 procent, lijken we toch die kant op te gaan", zo vertelt Christophe Van Haelst van het gelijknamige teeltbedrijf en VHM Fruit Trade.

"Eind vorig seizoen was de algehele consensus toch wel dat de oogst een stuk lager ging zijn dan andere jaren", zo vervolgt hij. "Inmiddels kunnen we wel stellen dat het er eigenlijk redelijk goed uitziet. Met uitzondering van enkele percelen en regio's die wat harder getroffen zijn door de weersomstandigheden in het voorjaar. We gaan op een oogst van 80 tot 85 procent af met Nederland en België samen. Het fruit moest echt wel uit de boom uitgroeien, maar je zet dat het echt wel gebeurd is."

Ook de kwaliteit is boven verwachting, zo stelt de teler/handelaar. "Als er veel peren aan de boom hangen, worden ze niet echt dik. Doordat er dit jaar wat minder fruit is, groeien ze er echt mooi uit, waardoor de peren een maatje dikker zijn dan andere jaren. Je kunt dus wel stellen dat de lagere volumes niet eens zo slecht zijn geweest voor de kalibers. Natuurlijk zie je hier en daar nog wel een tikje van de hagelschade, maar op zich valt het reuze mee. De minuscule tikjes zullen we als klasse 1 moeten verkopen. Natuurlijk zijn er wel wat zwaarder getroffen peren, maar over het algemeen gaat het vrij goed meevallen. Er zijn dus wel wat minder stuks, maar qua kilo's denk ik dat we een gelijkwaardige oogst hebben."

Over de start van het seizoen was er wat meer twijfel bij Christophe. "Doordat het fruit eind vorig seizoen wat lang in de cellen heeft gezeten, was er wat terughoudendheid onder klanten. Vorig jaar stond de telefoon al heel vroeg roodgloeiend wanneer we weer gingen starten. Dit jaar niet, maar inmiddels beginnen de telefoons toch wel te rinkelen. Er moet wel bij benadrukt worden dat er specifiek gevraagd wordt naar nieuwe oogst en geen oude oogst. Ook logisch dat het wat later was, omdat men nog lang met oude oogst zat met voldoende suikers en als je dan te snel met nieuwe oogst begint, die nog niet volledig op smaak is, zit je in elkaar vaarwater. Nu, vanaf 26 augustus, zijn de nieuwe peren echt op smaak en kunnen we met een mooi product beginnen. Als je 15 augustus ging plukken en vermarkten, waren ze ten eerst nog niet op smaak en ten tweede duurder dan de oude oogst. Men heeft dus even gewacht, maar nu komt het echt op gang."

Kijkend naar het nieuwe seizoen is hij over het algemeen dus vrij positief. "Ik ben het eigenlijk de afgelopen maanden constant geweest. Ik was ervan overtuigd dat we met vrij goede volumes mooi de markt op konden en dat blijkt ook wel. Gelukkig is er ook geen overvolume. Liever net iets te weinig dan net iets te veel. Toch moeten we wel oppassen. Je ziet dat de consumptie de laatste jaren blijft dalen, dus we zullen er in Europa met zijn allen aan moeten werken om dit weer op te krikken. Ook nu in een seizoen waarbij men misschien minder moeite heeft de peren tegen goede prijzen te verkopen. Ook nu is het belangrijk om daarnaast nieuwe markten aan te boren, omdat in een jaar met hoge producties we wel echte prijsdalingen zullen zien als er niets veranderd. Met onze hoge kosten kan dat funest zijn. Het is daarom zeer belangrijk dat we nieuwe markten blijven zoeken en samen kijken naar de consumptie", besluit Christophe.

Voor meer informatie:
Christophe Van Haelst
Van Haelst Fruit / VHM Fruit Trade
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek, België
+32 (0)3 336 16 47
+32 (0)477 77 77 36
[email protected]
www.vanhaelstfruit.be