Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het gaat bij ons eigenlijk nooit om kleine bedragen"

Financiering door én voor agrarisch ondernemers vanuit nieuw fonds

Tholen - Stel: je wilt grond kopen en opeens doet zich de mogelijkheid voor om dat zo gewilde perceel te bemachtigen. Je tekent in, gaat op zoek naar financiering en krijgt te horen dat de koop doorgaat. Maar dan is het geld er nog niet. De bank heeft meer tijd nodig. Terwijl je wel moet betalen. Paniek! Mogelijk biedt AgraFonds sinds kort uitkomst in dit soort gevallen. Het fonds door én voor agrarisch ondernemers springt in het gat dat er soms bestaat als bancaire financiering niet (snel genoeg) mogelijk is.

Guus, Harrie en Mark Schippers zijn eigenaar van The Schippers Group, een familiebedrijf dat is uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers voor de professionele veehouderij. Sinds vorig jaar zitten de heren niet meer in de directie, waardoor er tijd vrij kwam voor andere initiatieven. Eén daarvan is collega-ondernemers in de agrarische sector financieel een handje helpen met AgraFonds. Ook de glastuinbouwsector kan hiervan profiteren.

Alternatief voor de bank
"Wij bieden ook diensten aan glastuinbouw en hebben op moment een aantal casussen lopen", bevestigt fondsmanager Rick Jaspers desgevraagd. De gebroeders Schippers hebben een groot netwerk. De mannen hebben goede contacten met financieel adviseurs uit de regio ten zuidwesten van Eindhoven. "Toen een bekende zich meldde met een klant die op zoek was naar financiering er met de bank niet uit kwam, ontstond de vraag of zij niet iets voor die ondernemer konden betekenen." Met een lening hielpen de heren Schippers de ondernemer verder.

Al snel bleek de vraag naar leningen onder agrarisch ondernemers groot. "De heren spreken nog altijd veel agrarisch ondernemers en weten ook hoe de bancaire sector op dit moment werkt. Hierdoor weten ze goed wat er daar momenteel wel en niet mogelijk is. 'Hier kunnen we wel wat mee', was hun idee." AgraFonds biedt ondernemers een financieel alternatief naast de gang naar de bank.

Fonds voor leningen
Om leningen te kunnen verstrekken is geld nodig. In eerste instantie is hard gewerkt om het fonds te vullen. "Van een aantal ondernemers die zelf ook al hier en daar leningen verstrekten kregen we positieve reacties. Voor hen bleek het ook fijn om leningen via dit platform uit te zetten."

Momenteel is AgraFonds bezig het eigen netwerk te verbreden. "Hiervoor zijn we in contact met veel financieel adviseurs en accountancybureaus. Met de driehoek: de ondernemer, een financieel adviseur of accountant en AgraFonds kijken we wat de financieringsbehoefte van ondernemers is. En wat we voor hen kunnen betekenen."

AgraFonds verstrekt kortlopende leningen. Rick erkent dat een lening niet voor iedere ondernemer altijd de oplossing is. "Een lening kan goed helpen, maar is niet altijd de oplossing. Het blijft een lening. Het geld dat uitstaat, moet ook terug. Wanneer er geen gezonde financiële basis is bij de ondernemer om de lening te kunnen dragen, dan gaat het de ondernemer niet helpen. In zo'n geval verstrekken wij de lening dan ook niet."

Met het initiatief van de gebroeders Schippers springen zij in het gat dat er soms overblijft als de bank geen financiering kan of wil verstrekken. "Wij zijn wellicht iets eerder bereid financiering te verstrekken en zitten er iets anders in. De toekomst van de sector gaat ons aan het hart."

Grond kopen
Als voorbeeld van waar een lening van AgraFonds ondernemers kan helpen geeft Rick het kopen van grond. "Als grond te koop is, dan moet je als ondernemer snel toeslaan. Als je tekent voor de koop en je krijgt de grond, dan moet je ook betalen. Grond kopen onder voorbehoud van financiering is er vaak niet bij. Het is daarom belangrijk snel geld beschikbaar te hebben."

In de praktijk heeft AgraFonds gezien dat dit ondernemers na een verzoek aan de bank niet altijd lukt. "Banken hebben te maken met veel procedures waardoor het verkrijgen van een lening voor sommige ondernemers soms te lang duurt. Wij kunnen in zo'n geval pragmatischer en sneller zijn dan de bank. Hierdoor kun je als ondernemer snel toeslaan als de mogelijkheid om grond te kopen zich voordoet."

De focus bij het fonds ligt op kortlopende leningen. "Dat betekent bij de financiering voor aankoop van grond bijvoorbeeld dat na één jaar of enkele jaren de lening afloopt en het bedrag alsnog hergefinancierd wordt bij de bank. Op die manier bieden wij ondernemers bijvoorbeeld een overbrugging."


Glastuinbouwbedrijf in uitbreiding, het glas ligt al klaar. Voor uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf is grond nodig. AgraFonds kan ondernemers helpen met financiering voor uitbreiding met een lening. Foto: archiefbeeld GroentenNieuws

Agrarisch breed
AgraFonds stelt het fonds open voor financieringsvraagstukken vanuit de hele agrarische sector. "Wij richten ons op de sector, agrarisch breed." Tussen de vraagstukken waarmee ondernemers spelen, zit overlap, merkt Rick. "Elke casus is weer anders, maar je ziet dat ondernemers in de verschillende deelsectoren regelmatig spelen met vraagstukken over het aankopen van grond, verduurzaming of het financieren van een stukje innovatie, bijvoorbeeld met de aanschaf van een machine."

Diverse glastuinbouwondernemers hebben zich al bij AgraFonds gemeld. De specialisten van het fonds gaan daarna met de ondernemer in gesprek en bestuderen de financiële gezondheid van een bedrijf. "We bekijken financiële cijfers, maar ook wat voor vlees we in de kuip hebben. Met wat voor ondernemer hebben we te maken. Dat is ook belangrijk."

Medio augustus staan al 'enkele tientallen' leningen uit. Daarbij gaat het om serieuze bedragen. "Het gaat bij ons eigenlijk nooit om kleine bedragen. Financieren doen we pas vanaf één ton. Ook zijn er casussen waar het bedrag oploopt van één miljoen tot enkele miljoenen. Op het moment dat er voldoende onderpand beschikbaar is en een bedrijf de financiering kan dragen, dan is dat geen probleem."

Met wat er momenteel al aan leningen uitstaat en de huidige verwachtingen over wat er nog aan leningen aankomt, zit er genoeg kapitaal in het fonds voor de komende tijd. Op termijn houdt Rick er rekening mee dat er extra geld nodig is om het fonds mee aan te vullen. Dan zouden ook agrarisch ondernemers in beeld kunnen komen die geld beschikbaar hebben, bijvoorbeeld na de verkoop van hun glastuinbouwbedrijf of vanwege uitkoop door de overheid van hun akkerbouwbedrijf of hun boerderij. AgraFonds werkt met zakelijke leningen waardoor er geen sprake is van AFM-toezicht.

Voor meer informatie:
AgraFonds
Smaragdweg 60
5527 LB Hapert
Tel.: +31(0)497 – 229 073
[email protected]
www.agrafonds.eu